2014 - Un bilanț personal și de echipă
Închei acest an cu satisfacții pe care nici măcar nu le puteam bănui la 1 ianuarie. Pot spune, fără niciun risc de a greși, că a fost, pentru mine, un an cum rar întâlnești. Tot ceea ce mi-am propus am izbândit, dar au fost și foarte multe proiecte apărute pe parcurs și care au adus, și ele, noi motive de bucurie pentru mine. Spre sfârșitul anului glumeam cu soția mea, spunându-i că am început să fiu foarte atent la ce îmi propun, pentru că nu este de joacă nici cu emoția pozitivă...


Să o iau metodic.


Mi-am propus să scriu în continuare literatură pentru copii și am avut un an plin de inspirație. Am definitivat romanul ”Robert cel Cuminte”, roman pentru copii, părinți și bunici, Editura Zorio, apărut în luna mai. Tot în acest an am scris cea mai mare parte a volumului ”Basme pentru familia mea”, apărut la Editura Zorio și lansat cu prilejul Gaudeamusului.


Am mai scris povestirea ”Fetița din Floare”, publicată și ea în luna noiembrie a acestui an și lansată la același târg.


Am început un ciclu de povestiri pentru copii și sunt gata două volume: ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor” și ”Cu Moș Crăciun în Țara Copiilor Neîncrezători”. Am decis să apară cel de al doilea volum, dată fiind tema Sărbătorii Crăciunului. Primul volum al acestui ciclu care promovează peripețiile a trei personaje (Petruț, Tudor și Delia) va vedea lumina tiparului anul viitor.


În fine, am lucrat mult la antologia de versuri intitulată ”Primul zbor”, apărută în mijlocul verii. Sunt 100 de poezii pe care le-am publict în bună parte și pe portalul Literatură Copii. Părți din acest volum vor fi reeditate, în ediții de sine stătătoare.


În fine, am mai scris un volum de povești (10 la număr), care se numește ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Va fi publicat tot în anul 2015. Va fi al treilea volum din acel ciclu de șapte, despre care am mai amintit cu prilejul acordării Premiului Cartea Anului.


Volumele mele pentru copii ”Basme” și Cruciada pisicilor” au fost nominalizate, în vară, la Premiile USR și au fost la un pas de a lua premiul. S-a întâmplat însă în noiembrie, când volumul de Basme (Ed. Zorio 2014) a primit Premiul Cartea Anului din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala pentru Copii și Tineret. Este un mare prilej de bucurie, care se alatură celui pe care l-am avut în 1997, când unul dintre basmele din volum (Floarea Înțelepciunii și Iarba Puterii) a luat Marele Premiu la Concursul de Povești Ion Creangă, din partea Asociației Scriitorilor din Iași. Aceste premii, venite la un mare interval de timp, din partea unor entități diferite, sunt cea mai frumoasă dovadă de apreciere și de recunoaștre a valorii basmelor mele. Mulțumesc, peste timp, ambelor jurii.


Tot în acest an, s-a materializat un proiect pe care l-am început în 1997 și apoi l-am abandonat: acela de a intra în rândurile USR. Am mai scris undeva cum a fost. Am depus un prim dosar, care s-a rătăcit și după doi an de așteptări, am renunțat. M-a convins criticul Alex Ștefănescu să îmi redepun dosarul, în 2012, la 15 ani după cea dintâi inițiativă. Am fost unul dintre cei doi noi scriitori validați la Filiala pentru Copii și Tineret, condusă de Victor Gh Stan. Este o onoare pentru mine să stau alături de cei mai importanți scriitori ai României, iar calitatea de membru USR mă găsește la fel de ancorat în proiectele mele literare și în numeroasele întâlniri pe care le-am avut cu copiii din România sau din Moldova. Vom dinamiza puternic activitatea filialei în anul care urmează.


În fine, la finalul anului, am primit o veste neașteptată, care m-a bucurat foarte mult. Eram la Chișinău, pentru a lansa volumul ”Fetița din Floare”, împreună cu scriitorul și prietenul Alexandru Plăcintă, când am fost sunat din partea primarului orașului meu natal, Giurgiu. Dl Nicolae Barbu propunea să mi se acorde titlul de Cetățean de Onoare pentru merite deosebite în domeniul literaturii pentru copii. Este prima dată când se acordă titlul pentru acest domeniu. Este cu atât mai onorant. Evenimentul s-a petrecut deja în ziua de 20 decembrie și a fost foarte emoționant, pentru că la tine acasă ai cele mai mari emoții.


Acestea sunt motivele personale de bucurie. Dar nu ne oprim aici, pentru că sunt și alte motive, care țin de proiecte ce privesc activitatea portalului Literatură Copii sau cea editorială.


Site-ul nostru a ajuns la o cotă foarte mare de popularitate. Numărul colaboratorilor a crescut, după cum a crescut și cel al textelor publicate (circa 1000 de poezii și 400 de povești, basme, povestiri), la care se adaugă alte câteva sute de texte semnate de copii. Este foarte îmbucurătoare creșterea numărului de vizite din afara țării, îndeosebi din Republica Moldova, dar nu numai. Pe de altă parte, am început să fim mai pretențioși cu calitatea textelor promovate, pentru a oferi publicului nostru cele mai bune creații pentru copii. Așteptăm în continuare apariția unor critici care să scrie despre cărțile pentru copii aparținînd autorilor români. Să nu spuneți că nu avem astfel de cărți...


În fine, Editura Zorio a promovat în acest an scriitori debutanți, din provincie sau chiar din diaspora, oferindu-le inclusiv posibilitatea de a-și lansa cărțile la Gaudeamus: Mihaela Hură (Cu stele in buzunar), poezie, debut; Dan Hașdean – Atena (Locul unde intorc uliii), proză, debut; Simona Epure (Greta in bucătărie. Rețete in versete), poezii, debut; Nicoleta Nicolau – Italia (Călătorie fără valiză și fără pașaport), povestire, debut in România. Am mai publicat cărțile unor autori aflați la început de drum: Claudia Groza (Dorinte călătoare în trei povestioare), Marius Th Barna (Viața ca un meteorit de seară, proză), Tudor Costin (Oglinzi), poezie și Virgil Andronescu (Cronica potopului de după Dumnezeu), poezie, ultimii doi poeți locuind în Brăila.


Sfârșitul de an mă găsește tot la masa de scris, chiar în aceste zile definitivând o nouă poveste: ”Regele Jucăriilor Vesele”, care va face parte din al IV-lea volum.


Toate proiectele începute în acest an vor continua, pentru că steluța literaturii pentru copii trebuie să strălucească și să devină o adevărată stea. Copiii o merită din plin.


Vreau să mulțumesc, pe final de an, tuturor colaboratorilor, pritenilor, cititorilor, ilustratorilor cu care am colaborat (Anca Smărăndache, Nicolae Tonița, Lavinia Dima), colectivului care a lucrat la cărțile apărute la Editura Zorio, tuturor celor care cred în utilitatea și frumusețea portalului nostru, unicul de acest fel din România.


Mulțumesc speciale: lui Alexandru Plăcintă, un talentat și inimos scriitor de literatură pentru copii de peste Prut, pentru numeroasele lansări de carte și întâlniri cu copiii; poetei Dunia Pălăngeanu, coordonatorul Cenaclului Luceafărul, din Giurgiu, cu care am pus pe roate proiectul Caravana cărții pentru copii, și doamnei inspector Dana Ciobanu; scriitorilor Victor Gh Stan și Pavel Lică (Fliliala pentru Copii si Tineret a USR) , pentru numeroasele lansări de carte și intâlniri cu copiii la care am participat in diferite județe ale țării; elevei și poetei Denisa Lepădatu, pentru activitatea sa literară și susținerea secțiuniii Micul Scriitor.


Mulțumesc soției mele, Cătălina, care mi-a stat alături în tot acest frumos an și care m-a sprijinit în toată activitatea editorială și, de asemenea, mulțumesc fiilor mei, Andrei și Cristian, care m-au ajutat în toată această dificilă muncă de realizare și întreținere a unor site-uri web.


Să aveți, cu toții, un An Nou cu bucurii și cât mai frumoase realizări!


La mulți ani!


 


Petre Crăciun  

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite