”Remember literar: Cenaclul Luceafărul în pagini de presă”, de Dunia Pălăngeanu, o carte necesară
”Remember literar: Cenaclul Luceafărul în pagini de presă”, de Dunia Pălăngeanu, un volum apărut la Editura Amurg sentimental este o apariție editorială extrem de rară în zilele noastre. Poeta Dunia Pălăngeanu a adunat zeci de articole de presă publicate de-a lungul vremii și ni le oferă acum, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la apariția Cenaclului literar Luceafărul, eveniment care a avut loc la data de 25 septembrie 1949, în incinta Ateneului ”Nicolae Bălănescu”, refăcut de câțiva ani, prin grija autorităților giurgiuvene.
Coodonatorul de astăzi al cenaclului nu a lăsat să se piardă în neant informațiile apărute în presa vremii, aducând articol cu articol, astfel încât cititorul de astăzi poate afla, pe parcursul celor 190 de pagini, despre ședințele de altădată ale cenaclului, despre personalitățile care și-au legat numele de această mișcare culturală: Marinel Marinescu, Petre Ghelmez, Nicolae Țone, Dan Mucenic, Marga Dumitrescu Frasinu, Dunia Pălăngeanu, Ion Gaghii, Traian Metaxa, Emil Talianu și alți numeroși giurgiuveni.
Citind volumul îngrijit de Dunia Pălăngeanu (cu o postfață de Ion Machidon), observăm cât de mult s-a scris în presă despre cenaclu. Multe articole strecurate în publicațiile giurgiuvene sunt redactate chiar de unii membri ai cenaclului, precum Emil Talianu, D. Pălăngenau, sau de apropiați ai acestuia, precum Emil Păunescu sau Constantin Stoenescu. Nu putem să nu remarcăm generozitatea cu care editorii acestor ziare locale au oferit spațiu publicării unor informații culturale, dar și stăruința cu care jurnaliștii menționați sau luptat pentru ca cititorii de la marginea Dunării să afle cât mai multe despre viața cenalcului. Puține mișcări literare din România ultimilor ani se pot bucura că au o presă atât de fidelă și de atentă.
Volumul este o adevărată pagină de istorie, un jurnal de bord literar care vorbește, peste ani, despre frământările, preocupările, bucuriile și reușitele scriitorilor giurgiuveni. ”Există o activitate literară la Giurgiu?”, se întreba, la data de 26 iulie 1990 ”Cuvântul liber”, îngrijorat de marele dezavataj pe care îl au orașele situate prea aproape de marile metropole culturale. Tot ziarul meționat ne oferă, peste timp, răspunsul: ”Chiar și așa, la umbra nucului bătrân, a mai răsărit în orașul nostru câte un copăcel delicat, precum un cenaclu ca Luceafărul”.
Între timp, după 25 de ani de la redactarea acestor rânduri, ”copăcelul delicat” a devenit un copac în toată regula, cu o tulpină puternică și cu rădăcini înfipte adânc în pământul giurgivean care mustește de talente literare. La umbra acestei coroane bogate, de un verde viu, se adăpostește astăzi o tânără generație de scriitori talentați, alături de veteranii care au prins vremurile de aur ale înființării cenaclului sub bagheta inimosului și enciclopedistului dascăl Marinel Marinescu.
Copacul de astăzi rodește în continuare, cărțile noilor scriitori (sau ale veteranilor) își iau zborul precum frunzele care, precum spunea marele Mihai Eminescu, părăsesc copacul pentru a ajunge la cititori.
Cenaclul Luceafărul este un fenomen literar, o ”Nirvana giurgiuveană”, cum spunea autoarea volumului în prefață, care respiră același aer curat pe care l-a respirat și părintele Luceafărului, în desele sale treceri prin Giurgiu.
Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite