Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Adriana Ene: Bucuria Poveștilor este cel mai drag proiect al meu (Interviu de Petre Craciun)
Rep: Va rugam sa ne vorbiti despre proiectele media pentru copii anterioare emisiunii Bucuria povestilor.
Adriana Ene: În cei peste 13 ani de experiență jurnalistică, am avut șansa să fiu implicată în foarte multe proiecte dedicate copiilor. Unele dintre ele au devenit cunoscute la nivel național și am reușit să captez atenția copiilor din diverse zone ale țării. Aș vorbi măcar despre trei dintre ele. Primul s-a numit 1001 de Povești și a fost o emisiune de teatru pentru copii care s-a difuzat timp de mai bine de trei ani de zile pe TVR Cultural, unicul post cultural din România, care între timp s-a desființat. Atunci am experimentat pentru prima oară apropierea reală de publicul meu, format din nenumărați copii ce-mi scriau scrisori, e-mail-uri, sunau, devenind astfel un public din ce în ce mai numeros și mai activ. Reușeam prin emisiunea 1001 de Povești, să pătrund în universul copilăriei pe care-l construiam din spectacole de teatru pentru copii, dialoguri amuzante cu personajele din povești, invitații la joacă și la concursuri.
A urmat apoi un proiect realizat cu copiii de la Centrul de Copii Sfânta Macrina, cu care am lucrat o perioadă pentru a le dezvolta capacitățile de integrare, exprimare, implicare în activități culturale și educaționale. Am descoperit o poftă și o dorință cu totul aparte, la acești copii, de a se autodepăși, de a se remarca . Erau copii proveniți din medii defavorizate, copii abandonați sau lipsiți de posibilități financiare.
Un al treilea proiect și cel mai drag mie, este cel intitulat Culori radiofonice în 1001 de voci. Este un proiect de teatru radiofonic, în care au fost implicați 21 de copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere, care au dat viață personajelor din cinci basme românești (Prâslea cel voinic și merele de aur, Făt-Frumos din lacrimă, Zâna – Zorilor, Greuceanu și Harap-Alb ). A fost cel mai complex program socio-educațional pe care l-am inițiat și coordonat. Cu acești copii s-a lucrat luni de zile, au fost pregătiți muzical, teatral, psihologic, au fost transformați în voci de teatru radiofonic, au fost aduși la înregistrări luni de zile, s-a realizat o coloană sonoră originală, s-au editat cele cinci basme românești la cel mai înalt nivel profesional și în curând va avea loc o lansare cu totul deosebită. Am creat astfel cinci compact discuri, cu fiecare poveste în parte iar ele vor „mărturisi” la momentul potrivit că 21 de copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere au reușit să ne demonstreze că deficiența nu este o piedică în calea succesului.
Rep: Ce inseamna pentru Adriana Ene emisiunea care, iata, implineste patru ani?
Adriana Ene: Bucuria Poveștilor a pătruns pentru prima oară în casele ascultătorilor, pe data de 5 decembrie 2011, când Radio Trinitas transmitea live, o emisiune pentru copii nouă nouță căreia îi oferise un spațiu de 30 de minute. Atunci, în iarna lui 2011, s-a auzit pentru prima oară: „Bună seara, bună seara, dragi prieteni din toată țara!” Nu mă așteptam ca cei mici să-și dorească să intre în direct telefonic chiar de la prima ediție. Ne-am dat sema cu toții, când emisiunea s-a încheiat, că 30 de minute sunt insuficiente. Așa că, ușor, ușor, spațiul ei a ajuns la 60 de minute. Și câteodată, nici acesta nu este suficient, având în vedere numărul mare de prieteni pe care emisiunea îi are. În concluzie, Bucuria Poveștilor este cel mai drag proiect al meu. Seară de seară intru cu bucurie, prin intermediul postului de radio Trinitas, în casele copiilor; descoperim împreună lumea în care trăim, ne jucăm, învățăm să avem încredere în noi, căpătăm curajul de a pune întrebări și de a căuta răspunsuri și, mai ales, ne împrietenim, ceea ce e minunat. Vă mărturisesc că nu am simțit niciodată, în 11 ani de televiziune, satisfațiile profesionale și umane uriașe pe care le experimentez de 4 ani, la Radio Trinitas, Bucuria Poveștilor.
Rep: Care sunt cele mai mari bucurii pe care vi le-a adus aceasta emisiune?
Adriana Ene: Știți probabil că atunci când ești om de televiziune sau de radio, cum se spune, când ești realizator și prezentator de emisiuni, îți dorești să ai feedback, să ai ascultători, să știi că măcar o parte din ceea ce oferi este prețuit de publicul tău. Eu experimentez cu adevărat, de patru ani de zile, prețuirea ascultătorilor mei. Ați fost martor la sutele de mesaje primite într-o singură seară, în direct în timpul emisiunii sau după ce ea s-a încheiat. Simt dragostea copiilor care îmi scriu sau care îmi sunt invitați, primesc scrisori, daruri create de mânuțele lor. Sunt copii care și-au dorit să participe la emisiune și au venit în studio,în direct din diverse colțuri ale țării, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Onești, Piatra Neamț etc. Am ascultători din colțuri îndepărtate sau apropiate ale lumii care îmi scriu și care rămân conectați astfel la țara lor, la poveștile și tradițiile românești, care descoperă în acestă emisiune o oază de bucurie și prospețime românească. Când plec prin țară la diverse evenimente anunțate sunt așteptată de copiii mei ascultători care vor să mă cunoască. Vă dați seama câtă bucurie profesională experimentez? Poate că nu degeaba emisiunea se numește Bucuria Poveștilor...
Rep: Amintiti-va cel mai emotionant moment din acesti patru ani.
Adriana Ene: Cel mai emoționant moment...au fost mai multe, să știți. Dar, anul trecut, am sărbătorit trei ani de emisiune alături de 47 de copii invitați într-un maraton de două ore minunate.Imaginați-vă că într-o organizare desăvârșită, toți copiii, împărțiți pe grupe, au intrat în direct. Datorită unei înțelegeri extraordinare dintre mine și ei, am reușit să susținem împreună o ediție de neuitat. La final, ei au ieșit din studio și din regie iar eu am rămas să le mulțumesc colegilor care au depus un real efort pentru ca totul să iasă impecabil. Când am ieșit, copiii toți și părinții lor au început să aplaude, au venit să mă îmbrțișeze și atunci, mi-am dat seama că tot ceea ce fac și dăruiesc mi se întoarce înzecit și înmiit.
Rep: Cum aniversati cei patru ani? Ce pregatiti pentru sambata?
Adriana Ene: La patru ani de emisiune vom fi tot mulți, așa cum ne-am obișnuit deja. O pălărie plină de jocuri surpriză îi așteaptă pe invitații mei copii. Se vor cânta colinde live nu doar vocal ci și instrumental de către grupe de colindători care s-au pregătit intens pentru ediția noastră aniversară din acest an. Vom avea multe, foarte multe momente memorabile susținute, ca de obicei, în două ore transmise în direct la Radio Trinitas. Dar cel mai important este că vom fi împreună pentru că așa ne dorim, pentru că ne bucurăm cu adevărat de un proiect de emisiune radio pentru copii care a reușit să devină un fenomen, să fie mai mult decât Bucuria Poveștilor, să fie chiar bucuria copiilor!
Un interviu de Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite