Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

“File din viața lui Grigoraș” – o lecție de cultivare a valorilor creștin-morale, de Lidia Grosu
”“Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu”, zice Domnul nostru Iisus în Evanghelia după Marcu (cap. 10, p.14). Aşadar, toţi copiii se nasc nevinovaţi, sinceri, cuminţi – adevăraţi îngeri pe pământ. De unde apar calificativele “buni” şi “mai puţini buni”? Cum putem evita această gradaţie? Ce este esenţial întru modelarea omului de către om? În ce constă buna creştere a unui copil? Care sunt remediile necesare întru a asigura un viitor fericit unei societăţi? La acestea şi multe alte întrebări vă răspunde scriitorul Alexandru Plăcintă în noua sa carte cu titlul “File din viaţa lui Grigoraş”. Este vorba de o poveste a unui copil, poznaş ca toţi picii de vârsta lui, dar care, avându-i în preajmă pe părinţi, întotdeauna are câteva răspunsuri adecvate pentru zecile de întrebări care îl frământă. De menţionat că în tonalităţile de învăţător, părinte, pedagog ale autorului se simte responsabilitatea asumată pentru educarea, în primul rând, creştin-morală ce imprimă consistenţă în formarea omului de către om.
Grigoraş, mai întâi nou-născut, în jurul căruia “se roteşte întreaga lume” este prezentat ca reflecţie a luminii din sufletul acestei lumi (“Lumină din lumină...”). Ritualul de încreştinare este unul cu lux de amănunte, fapt ce îl înalţă pe autor la rang de mare cunoscător al tradiţiei creştine şi adept al ideei că toate îşi iau începutul de aici spre înălţimea celor şapte ani de acasă. La actul de purificare participă nu numai părinţii, naşa Maria, bunicuţa Elena”, ci chiar însăşi natura, (“Strălucirea albului puhab şi neprihănit al zăpezii crează o senzaţie de sfinţenie”), îndeosebi când se împlineşte ceea ce este scris în ceruri (“...Precum în Cer, aşa şi pe Pământ...”). Or, observatorul liric este unul foarte atent la poezia din jurul său.
Pas cu pas, problema educaţiei copiilor în familie, este una bazată pe cultivarea valorilor. Grigoraş învaţă a trăi sentimentul de prietenie, dragoste şi îl împărtăşeşete cu cei care îl înconjoară. Deşi ca oricărui copil nu îi sunt străine poznele (“La hulubărie”), el reuşeşte să le depăşească, bucurându-se de înţelegerea din partea părinţilor şi de sfaturile lor (“Secretul lui Grigoraş”). El se apropie firesc de secretele celor maturi (“Tainele mamei”), cu ochii sufletului plini de sinceritatea nevinovată (“Grigoraş – stăpânul gospodăriei”) şi îi împărtăşeşete gândurile sale tatălui, mereu binevoitor şi predispus să-şi păstreze copilul din sufletul său geamăn cu fiul căruia îi dedică în exclusivitate toate paginile vieţii sale.
Contactul cu natura este studierea la şcoala frumuseţii, examen pe care Grigoraş îl susţine cu “brio” (“...Lui Grigoraş îi plăcea să privească cum cocoşul se pregăteşte de cântat: se ridica în vârful picioarelor, aplauda cu aripile sale puternice de câteva ori, apoi alungându-şi gâtul spre soare, cânta pentru întreg satul melodia sa cocoşească...”, p.27), acesta manifestând excelenţă nu numai în exprimarea în limbajul respectiv, ci şi încoronarea pe fruntea inimii a fericirii pe care o trăieşte, pentru că “toate se simt cu inima şi sufletul”, ne demonstrează autorul. Docil urmaş al chemării maturităţii în acest copil, când este vorba de alegerea dintre bine şi rău (“Grigoraş, adormind, zâmbea mulţumit că a făcut faţă lucrului încredinţat şi că n-a supărat-o pe bunicuţa cu fanteziile sale despre acele trei găini leneşe...”, p.32), autorul îi asigură locul de neşters al unei poveţe: copiii trebuie să fie un tot unitar cu părinţii, iar relaţia dintre maturi şi cei mici trebuie să fie una pur prietenească (“- Eşti cel mai bun tătic din lume, căci mă înţelegi atât de bine!”), astfel roadele nu se vor lăsa mult aşteptate, bucurând anotimpul vieţii cu cele mai frumoase surprize: “Grigoraş, neavând dreptul să iasă din ogradă o perioadă de vreme, a înţeles mai mult ca oricând că este o crimă să lipseşti o pasăre de libertate... de zborul ei spre înălţimile cerului...” (p.42)”
“File din viaţa lui Grigoraş” este un ghid al bună-cuviinţei şi sugerează cultivarea la copiii a dragostei de artă (“Prima dată la spectacol”), dar şi educarea bunelor maniere, a gentileţei, care sunt nu altceva decât paradisul în relaţia dintre oameni: “...Iar când părinţii s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare, fecioraşul n-a întârziat să le spună cât de bine le stă:
– Mămicuţă! a bătut din palme Grigoraş, tu eşti ca o prinţesă! Iar tu, tăticule, ca un prinţ...”
De menţionat, că o realizare interesantă sunt şi desenele, pictate cu măiestrie de către autorul cărţii, acestia susţinând şi lărgind aria facultăţii de a simţi, a vedea, a cunoaşte şi a distinge forme, contururi, imagini.
În concluzie, cartea este o lecţie despre atitudini şi modelare a relaţiilor dintre copii şi maturi, un îndemn sever către părinţi de a fi o prezenţă vie în viaţa copiilor, ci nu prin corespondenţă şi abandon. Căci omul este cea mai mare valoare şi, pledând pentru valori materiale, rişti să renunţi pentru totdeauna la bogăţia de culori reprezentată de sentimentele umane.


Lidia GROSU

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite