Gânduri și mulțumiri la sfârșitul anului 2017
Se încheie anul 2017 și este momentul să privim în urmă, pentru a vedea ce avem de făcut mai departe.


În 2017 am publicat cinci volume, toate pentru copii sau adolescenți: ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”, antologia ”Cartea basmelor” (cuprinde 50 dintre basmele scrise de mine vreme de 26 de ani), romanul ”Când cimpanzeul devine om”, piesa de teatru ”Fetița din Floare” și volumul de versuri și povestiri ”Coboară din cetini Crăciunul cel Bun” (carte-cadou pentru copiii fără posibilități materiale).


Am scris povești frumoase și în acest an. Ele vor fi publicate în 2018.


Am participat la Festivalul de literatură Tanpinar, din Istanbul, la invitația ICR Dimitrie Cantemir, din Istanbul și am avut o frumoasă întâlnire cu copiii români din Damenarca, la inițiativa Ambasadei României la Copenhaga. Cu acest prilej am putut vizita și casa (de fapt casele) lui Hans Christian Andersen din Odense, un vechi vis al meu, devenit abia în 2017 realitate.


Tot în acest an am avut două vizite în Republica Moldova, soldate cu numeroase întâlniri cu publicul din Chișinău (biblioteci și școli), dar și din afara capitalei (la Ialoveni).


În ziua de 28 august, cu prilejul lansării volumului ”Cartea basmelor”, la sediul ICR București, a fost lansat site-ul meu de autor www.petrecraciun.ro.


Am participat cu Editura Zorio la Târgurile de carte de la Hunedoara (în premieră) și la Gaudeamus (pentru a cincea oară).


Din octombrie am început colaborarea cu Radio România Actualități. În fiecare sâmbătă, la sfârșitul emisiunii Deschis în weekend se difuzează rubrica mea Semn de carte, în cadrul căreia fac o recomadare de lectură pentru copii. Până în acest moment, au fost difuzate 14 rubrici.


Am continuat colaborarea specială pe care o am cu emisiunea ”Bucuria poveștilor” de la Radio Trinitas și cu realizatoarea Adriana Ene. Această colaborare s-a extins și dincolo de microfonul emisiunii, Adriana fiind prezentă alături de mine la Biblioteca I.A. Bassarabescu din Giurgiu, unde a povestit magistral mai multe basme ale mele sau la lansările de la Librăria Mihai Eminescu.


Am participat, ca și în anii trecuți, la numeroase întâlniri cu copiii în școli: Școala nr. 280 (București), Școala nr. 149 (București), Școala Lauder (București), Școala nr. 96 (București), Școala I.G. Duca (București), Școala nr. 179 (București), Școala Just4Kids (București), Grădinița nr. 34 (București) și altele. Școli din provincie: Școala Mihai Eminescu (Giurgiu), Școala Ploscuțeni (Vrancea), Colegiul Energetic 'DRAGOMIR HURMUZESCU' DEVA, Școala Andrei Mureșanu (Ploiești), Școala Spectrum (Ploiești), Școala Ciolpani (Ilfov), Școala Dărăști Vlașca (Giurgiu), Școala Malu (Giurgiu), Colegiul Roman-Vodă (Roman). Școli din Republica Moldova: Școala Ion Creangă (Chișinău), Liceul Orizont (Chișinău).


M-am întâlnit, la inițiativa mea, cu copiii instituționalizați din cadrul Direcțiilor de Asistență Socială din Brăila și Giurgiu.


La invitația unor bibliotecari inimoși, am avut întâlniri frumoase și emoționante la: Biblioteca St. L. Roth din Mediaș, Biblioteca I.A. Bassarabescu din Giurgiu, Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" Galați, secția pentru copii, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava, bibliotecile Ovidius, Liviu Rebreanu și Mihail Ciachir (din Chișinău).


Am coordonat, pentru al treilea an, Concursul Național de creație literară pentru elevi ”Tinere condeie”, în calitate de președinte al juriului. Am editat Antologia Tinere condeie, cu lucrările premiate în 2016 și am condus Tabăra Tinere condeie, împreună cu Mihaela Hură.


Trei dintre basmele mele au făcut obiectul unor subiecte de examen la UNATC, departamentul Scenografie. Studenții coordonați de conf. univ. dr. Adriana Raicu, directorul departamentului, au avut ca temă de examen Basmul românesc. La cele trei basme au lucrat studenții: Daniela Banciu (Baiatul care vorbea cu florile), Flavia Ioana Stroe (Grădina ascunsă) și Ștefania Chircuș (Cămașa fermecată). La prezentare expoziției care a premers examenului am participat și eu.


Am participat, în calitate de invitat, la activități cum ar fi: ”Festivalul suntem povești” (ediția a II-a), "Hai să citim în Parcul Izvor” festival dedicat publicului larg și, în special, copiilor, care își propune să încurajeze cititul! (ediția I), întâlnirea cu copiii de la Salonul de carte al MAI. Am fost membru în juriul Festivalului de literatură pentru copii ”Cezar Petrescu”, organizat de Filiala de literatură pentru copii a Uniunii Scriitorilor.


Am colaborat cu trei artiști plastici, cărora le mulțumesc: Anca Smărăndache, Hugo Mărăcineanu, Lavinia Dima și Adriana Petrescu.


Am avut o frumoasă colaborare cu actorii Daniela Nane, Vasile Toma, Doina Ghițescu și Camelia Varga. Le mulțumesc tuturor!


A continuat colaborarea de anul trecut cu Monica Benedic și Carla Lucaci. Până în acest moment, doamna Benedic a compus muzica pentru șase poezii ale mele. Îi mulțumesc foarte mult!


Împreună cu scriitoarea Sînziana Popescu am inițiat o frumaosă colaborare între portalurile ”Literatură copii” și ”Andilandi”.


Am continuat să public literatură pentru copii în portalul ”Literatură copii”, acordând o mare atenție descoperirii de noi talente literare și rubrici destinate copiilor (Micul scriitor). Editura Zorio chiar a publicat în acest an volumul unei eleve, Alexandra Băeții (Impactul).


În luna decembrie am inițiat Prima Ediție a Premiilor Editurii Zorio pentru proiecte cultural-educative destinate copiilor.


Le mulțumesc tuturor celor care au participat la activitățile mele și îi invit să fie alături de mine și în 2018. Se vor întâmpla lucruri frumoase, vă asigur, dragi prieteni!


La mulți ani!


Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite