Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Nicoleta Nicolau (Italia): Povestile sunt infinite iar noi, cei ce le povestim, suntem egali indiferent de rasa, culoare sau religie.
De cand scrieti literatura pentru copii?


Am inceput sa scriu povesti pentru copii in anul 2005 dupa prima mea vizita in Italia.


 


Cum a fost primita in Italia editia in limba italiana a Calatoriei?


A fost primita destul de bine. Pentru multi, a fost un lucru neasteptat. Nu multi straini scriu si publica in italiana. Critica, in ceea ce priveste continutul cartii a fost foarte pozitiva. Apoi titlul insusi Calatorie fara valiza si fara pasaport a starnit curiozitate.


 


Care este mesajul pe care ati vrut sa il transmiteti prin aceasta carte?


Eu am lasat actiunea cartii in mainile sau mai bine spus in labutele animalelor. Ele nu au nevoie nici de valiza si nici de pasaport pentru a calatori. Ele sunt libere. Si noi, oamenii, si mai ales copiii putem fi liberi de a calatori nu neaparat cu masina, trenul, avionul ci mai ales cu gandul, cu imaginatia. Imaginatia nu are limite. Povestile sunt infinite iar noi, cei ce le povestim suntem egali indiferent de rasa, culoare sau religie. Pentru a calatori in minunata lume a povestilor nu este nevoie de valiza si de pasaport. Fiecare popor are limba lui, traditiile lui, povestile lui. A ne impartasi povestile, traditiile si limba noastra cu alte popoare nu este altceva decat o acceptare reciproca.


 


Ce fel de carti citesc copiii din Italia?


Pot face referire la cartile pe care le gasesc pe rafturile librariei in care intru pentru a cumpara carti copiilor mei (destul de mici). Cartile cartonate, ilustrate si preferabil cu butoane care redau sunetele animalelor, ale marii etc. sunt foarte apreciate de cei micuti. Cei mai marisori iubesc povestile clasice si cele inspirate din desene animate. Nu se citeste cat ar trebui.


 


Credeti in viitorul cartii tiparite sau credeti ca va fi eliminata de cartile online?


Cred si vreau sa cred cu tarie in viitorul cartii tiparite. Din pacate societatea in care traim ne indruma spre folosirea mijloacelor electonice. Eu prefer si voi prefera cartile tiparite.


 


Ce alte carti pentru copii pregatiti?


In ultimul timp am scris mai mult poezie. Pe data de 6 decembrie 2014 (de Mos Nicolae) am daruit copiilor familiilor mixte italo-romane dar si italiene din orasul in care locuiesc, Calascibetta, cartea de poezii pentru copii (scrisa de mine) in doua limbi (italiana si romana) intitulata Colori, gioia e amore... - Culori, bucurie si iubire... Tiparirea cartii a facut parte din proiectul „Essere volontari nell’odierna società – A fi voluntari in societatea de azi” promovat de Asociatia Si.Ro Enna si sponsorizat de CSVE. Cartea a fost foarte bine primita fie de familiile mixte cat si de autoritatile prezente la manifestare. Ideea tiparirii si distribuirii acestei carti a fost de a incerca sa apropiem doua popoare cu traditii diferite, sa stimulam familiile mixte sa pretuiasca si tara de origine a mamei sau al tatalui copiilor dar si importanta invatarii limbii romane de catre copii lor care, de cele mai multe ori vorbesc doar limba italiana.


 


Cand veti fi in Romania pentru a va intalni cu micii cititori de aici?


Sper ca anul viitor sa vin in Romania.


 


 


Interviu de Petre Craciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite