Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Povesti-pentru-copii.com, un portal pentru cei mici, părinți, bunici și învățători
Radu Plugaru este Java Developer și SEO Expert la Pentalog, Republica Moldova, dar si fiul scriitoarei Emilia Plugaru, foarte cunoscută peste Prut pentru versurile și poveștile dedicate celor mici. În ambele calități, Radu a creat un portalul Povesti-pentru-copii.com, despre care vorbește într-un interviu acordat in februarie a.c. site-ului http://molddata.md. . Îl preluăm și noi, integral, fără să vă ascundem intenția comunicată deja lui Radu de a pune bazele unei colaborări între cele două portale, dar mai ales între scriitorii din România și Basarabia. 

     - Portalul Povesti-pentru-copii.com este de fapt o istorie de succes. Cum ţi-a venit, Radu, ideea creării lui?


     - Mai întâi, am o pasiune pentru poveşti şi poezii, de fapt, pentru literatură în general, şi nu găseam nicăieri un site care să fie atât util, cât şi plăcut, prietenos, mai ales pentru copii. Pe urmă - aveam deja ceva experienţă în acest domeniu şi a fost destul de uşor să lansez prima versiune, care conţinea doar câteva poveşti şi poezii pentru copii scrise de mama mea. La scurt timp, au apărut şi scenetele împreună cu alfabetul român însoţit de imagini sugestive, dar şi colecţia de ghicitori pentru cei mici.


Văzând că eforturile îmi sunt remunerate prin trafic mereu în creştere pe Povesti-pentru-copii.com, am luat decizia de a transforma site-ul într-o resursă preţioasă oricărui copil (elev sau preşcolar), părinte, bunic, învăţător etc.


De atunci colecţiile existente au fost extinse, dar au apărut şi secţiuni noi: poveşti video şi audio, desene animate, fabule, iar recent am lansat şi blogul. Asta a şi fost ideea mea de un portal educativ pentru copii de toate vârstele.


     -De ce un portal cu poveşti pentru copii?


     - Nu doar poveşti. Şi nu doar pentru copii. Un portal educativ cu orice fel de resurse educaţionale utile. Adevărul este că atunci când am ales numele de domeniu, n-am anticipat gradul de succes pe care-l va obţine acest proiect.


Totuşi, fără a face nici un fel de promovare, au început să vină oaspeţi chiar din primele zile. Aşa am şi înţeles că trebuie să continuu, trebuie să ofer informaţii cât mai bune, într-o manieră cât mai accesibilă şi prietenoasă. În plus, copiii deja petrec poate prea mult timp în faţa calculatorului. De ce să nu înveţe atunci ceva? Iar pe www.povesti-pentru-copii.com pot găsi multe de învăţat.


      - A devenit acest portal o afacere profitabila pentru tine?


      - Nu mi-am propus să fac din el o afacere. Scopul lui a fost şi va rămâne sportul. Şi performanţa. Aceasta înseamnă că voi încerca mereu să-l îmbunătăţesc, să-l optimizez şi să-l extind. Pentru a deveni din ce in ce mai util, adică mai cuprinzător, mai rapid, mai uşor de navigat şi mai... adictiv.


     - Cum ai lucrat la promovarea lui? Care ar fi cele mai bune metode de promovare a unui site?


     - În promovare există o regulă de aur: oferă ceva valoros şi nu cere nimic în schimb. Aceasta se referă nu doar la pagini web, ci la orice fel de produse, în general. Dacă oferi calitate, mai devreme sau mai târziu se va găsi cineva care să-ţi „cumpere” marfa. Apoi, din gură în gură - aceasta se va autopromova. Aşadar, totul se reduce la răbdare.


În legătură cu site-urile web - lucrurile stau la fel. Însă, un aspect important este să livrezi ceea de ce este nevoie, ceea ce se caută sau se aşteaptă, într-un mod care respectă rigorile de etică şi bun simţ. În momentul în care oferi ceva autentic şi valoros, nu mai rămâne decât să aştepţi.


     - Ce sfaturi ai avea pentru cineva care îşi doreşte să creeze ceva în lumea virtuală, dar nu ştie exact pe ce să se axeze şi de unde să înceapă?


     - În primul rând, cred că viitorul proiect trebuie gândit bine, iar tema propusă trebuie aleasă cu atenţie, astfel încât singura motivaţie, cel puţin pentru început, să fie pasiunea şi poezia de a face ceea ce îţi place cu adevărat.


În continuare - trebuie să adopţi un „cod” şi să porneşti la drum cu el. Un cod de valori şi principii de la care îţi propui să nu deviezi pe parcurs, ci dimpotrivă, să le tot şlefuieşti mereu, păstrând în acest fel calea constantei ameliorări. Şi la final - să nu renunţi. Aşa cum spunea şi Radu Gyr în poezia Cântec de luptă, „Adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis”.


     - IT este un domeniu în continuă dezvoltare. Ce direcţii din acest domeniu  crezi că se vor dezvolta cel mai rapid în timpul imediat următor? La ce ar mai trebui de lucrat?


     - Hm... şi un domeniu imprevizibil, aş adăuga eu. Asta cu toate că se observă o tendinţă puternică în dezvoltarea aplicaţiilor pentru dispozitivele mobile.


Totodată, din ce în ce mai multe afaceri încearcă să-şi atragă clienţii pe Internet, ceea ce înseamnă că în timp - ele îşi vor migra activitatea din mediul offline în cel online.


În paralel, în legătură cu noile tehnologii şi posibilităţi - site-urile web vor înlocui treptat aplicaţiile instalate pe calculator, ceea ce va facilita accesul la una şi aceeaşi interfaţă de program de pe orice dispozitiv.


În continuare, cred că lucrurile se îndreaptă şi către aşa-numitul „cloud computing", ceea ce presupune interconectarea dispozitivelor de orice natură în scopul concentrării şi consolidării puterii de calcul.


     - Ce alte idei, proiecte ai pus deja în practică sau îţi doreşti să o faci?


     - Ar fi vreo câteva proiecte la care mă gândesc, dar prefer să fie o surpriză atunci când le voi lansa. Deocamdată însă trebuie să continui munca la portalul educativ pentru copii. Aceasta înseamnă extinderea colecţiilor existente de poveşti, poezii, desene animate, fabule şi ghicitori. După care urmează adăugarea unor secţiuni noi precum: desene şi planşe de colorat, jocuri educative, cântece, proverbe şi zicători, etc. De asemenea, am de gând să lansez şi o platformă de socializare între utilizatori.


Sursa: http://molddata.md.Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite