Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Intalnire a scriitorului Petre Craciun cu cititorii de varsta scolara si prescolara, sub auspiciile criticului Alex Stefanescu
La Librăria Mihai Eminescu din București, a avut loc, luni 4 martie,  o după-amiază de lectură din volumul de versuri pentru copii ”Taina ghemului de ață”, al scriitorului Petre Crăciun. Au participat Geta Vodislav, directorul librariei, scriitorul Victor Gh. Stan, președintele secției pentru Copii și Tineret din cadrul Asociației Scriitorilor București si Ema Pendiuc, inițiatorul și coordonatorul Școlii de Film și Televiziune pentru Copii - Micile Vedete. Au mai fost prezenti scriitorii Vasile Groza, Geo Calugaru, jurnalisti, profesori, personalitati ale vietii culturale bucurestene.


Au recitat din poeziile scriitorului Petre Craciun elevii Matei Stanuca (clasa a II-a, Scoala nr. 149) si un grup de copii de la Scoala nr. 280. De asemenea, au mai recitat copiii Tudor Bedereag si Raluca Maria Georgescu, ambii de cinci ani, din Bucuresti.


Programul evenimentului a inclus si un moment special, sustinut de actrita Olivia Nita, care a recitat poeziile : Cioara si papagalul, Iepurele si magarul si Concursul de miss, toate din volumul Taina ghemului de ata.


Scriitorul Victor Gh. Stan si-a exprimat satisfactia pentru ca poeziile si povestile lui Petra Craciun aduc un plus de valoare literaturii pentru copii din Romania, apreciind ca cititorii, mici si mari, merita sa se opreasca asupra operei acestui autor.


La randul sau, Ema Pendiuc a vorbit despre nevoia unor povesti educative pentru copii, dar mai ales a unor scenarii bune pentru filme pentru copii, care ar putea relansa la o scara mai larga aceasta nisa din cinemetografie. Pendiuc si-a manifestat speranta ca aceasta intalnire poate constitui inceputul unei colaborari dintre Școala de Film și Televiziune pentru Copii - Micile Vedete si scriitorul Petre Craciun.


Autorul volumului de versuri „Taina ghemului de ata” a dezvaluit publicului format in special din copii, dar si din parinti, profesori, oameni de cultura, ca in acest an va mai publica, tot la Editura Zorio, volumul de versuri „Cruciada pisicilor” si „Povestea balaurului beteag”, povesti volumul II. Aceste titluri se adauga celor deja publicate: „Floarea înțelepciunii și iarba puterii”, Editura Timpolis, 2002  povești și ”Cândva mă chema Codiță”, Editura ZORIO, 2012, povestire pentru copii.


Intalnirea s-a desfasurat sub auspiciile criticului Alex Stefanescu, pe care numai o problema de sanatate l-a facut sa nu poata participa la aceasta dupa-amiaza de lectura.


Referindu-se la scrierile pentru copii ale autorului, reputatul critic literar nota: „Petre Crăciun este unul dintre puținii autori de literatură pentru copii care a găsit ”tonul” potrivit. Nu se exprimă pueril-peltic, nu îi maimuțărește fără grație pe cei mici (așa cum fac atâția alți autori care cultivă genul), ci scrie într-un stil voios și simpatic, cu umor, cu o încredere tonică în capacitatea copiilor de a intra în jocul relației autor-cititor.


Poeziile lui instruiesc și amuză, valorificând ingenios experiența de viață a copiilor, așa redusă cum este, și propunând răsturnări de situații care stimulează imaginația. Un singur exemplu – reflecțiile unui leu de la Grădina Zoologică după ce este mușcat de nas de un țânțar:


”Ia te uită cin` mă gustă.../ Barem nu e vreo lăcustă!/ Eu credeam că-s fioros? Și, când colo, sint... gustos!”(Taina ghemului de ață, Editura Zorio, 2011).


Poveștile imaginate pe Petre Crăciun sunt chiar povești, cuceritoare și pline de înțelepciune, cum nu s-au mai publicat de multă vreme.”


Scriitorul deține Premiul I al Asociației Scriitorilor Iași la Concursul de Povești ”Ion Creangă”, organizat împreună cu Muzeul Literaturii din Iași și Bojdeuca din Țicău – 1997. Povestea premiată: Floarea înțelepciunii și iarba puterii.


Petre Craciun este și inițiatorul site-ului LITERATURĂ COPII (www.literaturacopii.ro).


Literatura Copii
Recitare elevul Matei Stănuca, Scoala Gimnazială nr. 149, invățător Camelia EDU

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite