Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

La mulți ani scriitorului Vladimir Beșleagă!
Redactia Literatura Copii ii urează La multi ani scriitorului Vladimir Beșleagă, astăzi când implinește frumoasa vârstă de 82 de ani.


Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, Grigoriopol, Transnistria. După studiile universitare, încearcă să îmbrățișeze știința literară, lucrînd asupra unei teze despre proza lui Liviu Rebreanu. Abandonează însă proiectul din cauza asprei cenzuri comuniste. După câțiva ani de gazetărie, se consacră muncii literare. Debutează in 1963 cu culegerea de nuvele La fîntîna Leahului, după care au urmat alte cărți de proză: Zbor frînt, 1966; Acasă, 1976; Ignat și Ana, 1979; Durere, 1979; Sînge pe zăpadă, 1985 (primul roman din trilogia despre Miron Costin); Cumplite vremi, 1990 (volumul II); Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine, 1988 (poem tragic scris între 1969-1970) etc.


In anul 2009 a publicat volumul pentru copii „Dirimaga”, Chișinău, ed. Prut Internațional, foarte bine primit de cei mici.


„Am început a scrie înca de pe la 15-16 ani poezioare, se confesează domnul Beșleagă, dar am devenit scriitor foarte târziu, pentru că literatură nu era, ea a fost editată mult mai târziu… scriitor am devenit abia la 30 de ani… Acum aveți toate posibilitățile să acumulați cultură”, a declarat autorul cu prilejul unei intalniri cu micii cititori din Moldova.


„Cât despre cum se naște o poveste, spune autorul, mai întâi îți amintești o întâmplare din viață. Nu se scrie dintr-o dată, ea stă în minte și se coace. După ce s-a copt bine, ea se așterne pe foaie și poate fi scrisă într-o oră, într-o zi sau chiar și într-o lună.” Drept exemplu, a fost luată povestirea „Zbânțuilă”, care a fost lecturată de Vladimir Beșleagă în calitate de cititor și explicată prin exemplele pe care le-a luat din viața sa, precizeaza site-ul http://maramuresfiliala.wordpress.com.


La multi ani, maestre și sperăm să va numărați cât de curând printre scriitorii care se alătură proiectului nostru!


Redacția

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite