Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

AVENTURĂ ÎN LUMEA FĂRĂ CĂRȚI, de Maria Chiţu-Sinescu, clasa a V-a, Școala nr. 79 București
Era septembrie. Soarele mângâia pamântul amorțit. Razele lui erau din ce în ce mai palide. Peste covoarele de foc ale copacilor, adia vântul tomnatic, scuturând frunzele multicolore, oferind pamântului un covor pufos.
De-abia începuse școala, iar Ina, o fetiță frumoasă, cu ochi albastri ca marea și cu părul ca aurul, privea dezamagită cum tot ce fusese verde până mai ieri, acum se îngălbenea. Tânjea după minunatele jocuri ale vacanței și se gândea cu dezamăgire la temele ce-o așteptau. Trebuia să citească, dar ei nu-i plăceau cărțile, nici poveștile, nici poeziile, nici fabulele…Nu înțelegea care este rostul acestora.
Prinsă de griji, ziua zbură repede și… a venit noaptea.
Zâna cărților ivită în pragul casei o luă de mână și, fără o vorbă, o conduse într-o lume necunoscută, apoi dispăru. Ina nu știa unde se află și nu cunoștea pe nimeni. Curioasă, a întrebat un bărbat înalt și morocănos, dar acesta nu a știut s-o lămurească. Apoi a întrebat un altul, dar nici de la acesta nu a primit un răspuns. Deodată zări un baiețel ce ținea strâns în brațe niște coli de hârtie, bine așezate și legate cu un fir de lână. De la el a aflat că este pe un tărâm al lipsei cărților, unde oamenii aleargă fără rost de acolo-colo. Nu au habar încotro să se ducă, ce să facă, cum să comunice. Atunci observă și Ina că toți au fețele triste și vorbeau fără înțeles …
Întâmplarea făcuse ca și acel băiețel s-ajungă pe acest tărâm dintr-o aventură de-a sa. Văzând cum toate aici sunt fără căpătâi, acesta a încercat sa le arate oamenilor că cea mai de preț comoară este cartea, în care unii își adună cele mai frumoase gânduri, iar alții o pot folosi pentru a obține informații. Ea este sfetnicul cel mai bun pentru fiecare, un prieten adevărat. Cartea reflectă ca o oglindă drumul omului în viață, iar din toate câte s-au scris, sunt multe de învățat.
Stând pe acest tărâm câteva zile și văzând cum băiatul necunoscut schimba pe deplin viața tuturor locuitorilor care începea a nu mai fi dezorientați, din vorbele prețioase ale acestuia, dar și după experiența trăită în această lume ciudată, Ina a înțeles rostul cărților.
S-a trezit cu o lumină în suflet. Cuvintele băiatului din vis îi răsunau încă în urechi. Îngândurată, după ce se spălă pe față cu apă rece, alergă la raftul cu zeci de volume.
Luă o carte și, pe măsură ce citea, găsea răspuns la multe întrebări. O altă lume, mai frumoasă chiar decât realitatea se deschidea în fața ei.
Ina descoperise un prieten minunat, de care nu avea să se mai despartă niciodată!

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite