Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Căluțul neînfricat, de Maria Chiţu-Sinescu, clasa a V-a, Școala 79 București
-Draga mea, s-a făcut târziu şi trebuie să închidem. Este seară şi cred că familia ta a început de pe acum sa-şi facă griji!
Acestea au fost vorbele pe care le-am auzit ca un ecou şi care m-au trezit din visul meu.
Câteva ore mai înainte umblam pe străzile Londrei, sub povara negurii ce îmbrăca totul in jur, fiind o vreme prea puţin prietenoasă. Căutam ceva să-mi lumineze ziua, o carte de aventuri, un erou care să mă plimbe prin lumea fascinantă a celor mai necunoscute tărâmuri...
Dar, iată: vitrinele unui muzeu neobişnuit mi-au atras privirea ca un magnet. Am intrat fără sa ştiu prea bine unde păşesc. Nu era altceva decât Muzeul de jucării „Pollock” despre care nici măcar nu bănuiam că exista.
M-am simţit ca în rai printre căsuţele în miniatură în care totul era perfect aranjat, printre maşinuţele din tablă care luceau sub lumina felinarelor şi păpuşile cu cele mai elegante si dantelate rochiţe.
Printre toate acestea, un căluţ albastru, cu părul mătăsos şi alb străjuia la porţile unui regat. El salvase viaţa multora şi destinul întregului ţinut, fiind înconjurat de o mulţime de oameni care sărbătoreau in cinstea lui, căci nu de mult, peste un loc uitat de lume, unde nici nu bănuiai ca avea să se schimbe vreodată ceva, se abătuse o mare nenorocire.
O ființă rea pe care nici nu o vedeai, nici nu o simţeai, nici nu o miroseai, se strecura noaptea în casele oamenilor şi le aducea cele mai cumplite vise din care unii nici nu mai reuşeau să se trezească. A doua zi nu mai voiau să muncească ori să mai facă treaba prin casa, copiii nu mai voiau să asculte de părinţi, ori dascălii refuzau să mai discute cu elevii.
Aşa s-a întâmplat și cu cel mai renumit croitor al regatului. În loc să facă pantaloni lungi, îi făcea pe toți numai scurţi, confecţiona halate de baie in loc de pelerine de ploaie, a vopsit haina împăratului in negru în loc de roşu si a făcut bonete in loc de berete. Năluca îi schimbase gândurile şi minţile parcă-i erau furate.
Un băieţel, auzind de tot asemenea întâmplări, pentru a se feri de acest spirit rău, s-a furişat din casă şi s-a dus să doarmă în ieslea pregătită de bunicii săi pentru un căluţ pripăşit pe lângă casă, despre care se auzise c-ar fi venit din Pădurea Întunecată. Copilul îl îndrăgea nespus de mult căci era unul mai puţin obişnuit, sprinten şi jucăuş, albastru precum o rază de stea pe cerul întunecat. Căluţul i-a citit gândurile şi l-a primit să stea alături de el.
Nu trecu mult timp şi o apăsare inexplicabilă se abătu peste iesle. Căluţul tresari şi începu sa o ia la galop prin grajd, însă năluca nu-i dădea pace. Voia să se strecoare in visul băieţelului şi pentru asta nu se lăsa cu una cu două.
Atunci căluţul purtă copilul pe spatele sau ca intr-un leagăn fără frâie şi fugi cu el dincolo de sat, peste lunci si râuri, in pădurea lui de baștină, unde trăiau prietenii săi, licuricii. Năluca bântuia numai la întuneric, iar lumina era cea care-i putea veni de hac.
Galop după galop, căluţul ajunse la Pădurea Întunecată și se opri în fața unui mic castel doar de el știut și văzut. Acolo bătu de trei ori cu copita în poartă de ieșiră scântei şi mii de licurici s-au ridicat in slavi luminând pădurea ca un felinar imens. Atunci s-a zărit adevărata faţă a celei mai fioroase năluci care s-a topit precum o lumânare pusa pe jar.
Căluţul s-a întors liniştit la casa omului, a pus băiatul in iesle, iar la sosirea zorilor lumea din întreg regatul şi-a intrat in normal, dănţuind cu toţii de bucurie, iar eu alături de ei, până ce vocea caldă a doamnei muzeograf m-a readus in lumea in care un căluţ albastru si neînfricat mi-a schimbat ziua.
Aș fi vrut să-l cumpăr, să-l iau acasă, în România, dar eu locuiesc la bloc și… mă înțelegeți, nu-i așa?

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite