Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Căsuţa zânei celei bune, de Anca Oprea
Dragi mici şi mari să nu credeţi că aceasta este o poveste. Este o întâmplare adevărată. Există zâne bune aici, în realitate.
Să vedeţi ce mi s-a întâmplat! Am plecat într-un oraş necunoscut, într-o ţară necunoscută. Acestea existau dintotdeauna,numai că eu nu le vizitasem niciodată până atunci. Era un oraş mic şi foarte simpatic. Acolo străduţele erau înguste cât nişte panglici de pălărie colorate şi erau străjuite de case vesele în care locuiau oameni mici care se recunoşteau între ei fiindcă îşi zâmbeau mereu. Pe stradă erau paşi care te îndreptau spre ce casă doreai. De exemplu,dacă doreai să mergi la cofetărie, paşii erau roşii sau verzi, sau galbeni, dar dulci,simţeai mirosul de zahăr, dacă voiai să mergi la restaurant erau nişte paşi mai mari, ca de adult (pentru că acolo copiii nu pot merge singuri) ,iar când călcai venea un miros apetisant de friptură şi se auzea un vals în surdină. Interesant era dacă voiai să mergi la librărie ( aşa cum am mers eu). Spre librărie erau paşi diferiţi, unul mic, de papucel de pitic şi altul uriaş, încât încăpeau acolo ambele tălpi de om obişnuit. Când am ajuns, am înţeles misterul. Librăria se numea,, Pitici şi uriaşi,, şi avea cărţi mici cât nişte mâini de păpuşi, dar şi cărţi mari şi groase, care conţineau ştiinţa lumii ascunsă între paginile lor. Toate erau frumos colorate şi era de ajuns să deschizi puţin o carte, căci aceasta începea să-ţi vorbească fie cu un glas subţirel de pitic, sau cu un glas misterios, uşor îngroşat, dar nu înspăimântător, de uriaş. Cine credeţi că era directoarea acestei librării? Chiar zâna cea bună, de care v-am vorbit . Era mică de înălţime, dar foarte iute în mişcări. De unde mi-am dat seama că este o zână? Simplu! În prezenţa ei uitai de toate necazurile şi te simţeai foarte bine! Nu mai voiai să pleci de acolo şi fiecare cuvânt al ei te făcea să te simţi mai bine, mai bun şi să doreşti să faci bine şi celorlalţi. Zâna mi-a dat o carte în care,pe fiecare pagină era desenat câte un portret de copil şi mereu aceeaşi întrebare, cu varianta numelui: ,, La ce crezi că se gândeşte Tom?,, ,, La ce crezi că se gândeşte John?,, şi aşa mai departe… capul desenat avea dedesubt un alt cap identic unde erau desenate gândurile personajului în cauză!
Ce frumos! Deodată a apărut o formă a capului asemănătoare mie şi… aceeaşi întrebare. Zâna mi-a dat creioane colorate şi mi-a spus să-mi desenez gândurile: frumos, dar complicat.
La ce mă gândeam? La acea zi frumoasă! Mă simţeam bine şi eram fericită. Cum poţi reda fericirea prin culori? Pentru mine fericirea era albastră ca cerul senin, puţin roşie ca o floare sau ca un fruct copt . am desenat un câmp cu flori multicolore şi nişte copii care aleargă veseli.
Zâna cea bună a zâmbit, dar mi-a spus că ea înţelege din acest desen că am şi multe nelinişti, chiar teamă de ceva.
- Vino cu mine, mi-a spus zâmbind.
Nici nu am apucat să spun ,, da,, şi m-am trezit într-un apartament la parterul unui bloc foarte curat. Era casa micuţei zâne. Era un apartament cu trei camere, foarte primitor. Toate lucrurile erau perfect la locul lor, nu se putea altfel. Din bucătăria în care mirosea foarte bine am ieşit pe o terasă fermecată: era plină cu toate plantele pământului, ca un fel de Arcă a lui Noe pentru plante. Erau flori rare din insule îndepărtate din Pacific, erau flori mici , delicate şi viu-colorate, erau flori medicinale şi plante care cresc în grădina de legume, de la roşii, salată şi fasole, la plante cu fructe pe care nu le văzusem niciodată. În răsaduri mici, se zărea zmeură roşie ascunsă printre frunze şi căpşuni de la flori, la fructe necopte până la uriaşe fructe roşii care zâmbeau apetisant. Nu-mi venea să cred că într-un spaţiu atât de restrâns puteau să fie atâtea plante, bineînţeles toate frumos aşezate cu gust ca într-o imensă grădină. Am mâncat din câteva plante şi fructe şi mă simţeam din ce în ce mai bine, mai relaxată:
- Acum văd cum aura ta se înseninează şi devii mai relaxată, mi-a spus zâna. Voi, oamenii, sunteţi mereu preocupaţi de ceva sau de cineva şi nu aveţi timp să vă bucuraţi de moment, de clipa pe care o trăiţi. Aşa şi tu, în loc să te bucuri de această clipă, te gândeşti ce vei face mai târziu şi astfel trece viaţa fără să ştii să te bucuri de ea.
Mi-am dat seama câtă dreptate avea. Da, eram acolo şi trebuia să uit orice alt gând. Şi m-am simţit cu adevărat bine. Zâmbeam fiind în această stare, când în frumoasa casă au intrat mai mulţi copii, prichindei.
- Sunt copiii din vecini care vin aici când doresc şi se joacă cu plantele.
I-am urmărit încântată cum mângâie plantele, iar acestea reacţionau desfăcându-şi petalele sau întorcându-se sfioase, clătinându-se încet ca într-un dans. Lăstarii sau tulpinile deveneau braţe prietenoase, florile sau fructele mici capete, totul comunica lucruri pozitive.
Credeţi că nu este realitate? Ba da, este realitatea foarte frumoasă a lucrurilor simple, de care nu ştim să ne bucurăm în fiecare zi.
Să vedem ce este frumos în jurul nostru, să exprimăm bucurie şi dragoste şi să ne încărcăm de imagini frumoase. Copiii au această capacitate şi de aceea pot vedea această lume frumoasă din jurul nostru. Rar, cei maturi pot vedea aceste lucruri. Zâna cea bună, o femeie simplă, căreia mulţi dintre noi nu îi dau atenţie, m-a făcut să trăiesc această bucurie a lumii în care trăim şi pe care nu o vedem.

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite