Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Felinar - licuriciul sufletului, Elena Liliana Tănase
          Nu demult, un băieţel cuminte şi ascultător, putea fi privit pe dealul din apropierea satului în care trăia, cum păştea oile familiei sale, dar şi pe ale altor săteni. Era un copil foarte isteţ şi i-ar fi plăcut să meargă la şcoală mai des şi asta pentru că avea un vis, acela de a deveni doctor. Cu toate că bunicul şi tatăl său îl impiedicau în a-şi realiza visul, băieţelul  lua cărţile şi învăţa pe câmp, ba chiar citea cu voce tare câte o povestioară având oiţele şi căţeluşii spectatori la jocul  lui. Era micuţ, dar cu un suflet mare cât Universul ! Într-o zi, căţeluşul lui a căzut într-un laţ, o capcană pusă de vânători, iar băieţelul a încercat câteva ore bune să îl scoată de acolo. Apoi i-a îngrijit picioruşul rănit ca un adevărat doctor, până s-a făcut bine şi a început să meargă din nou.


Avea însă o mare teamă, îi era foarte frică de întuneric. Oricât încerca să ascundă acest lucru, bunicul  observase  şi  il  trimitea  intenţionat, să meargă în pădure noaptea şi să păzească oile de prădători:


- Numa’ doftor nu o să te faci tu! O să ne faci familia de râs, ditamai băiatu’ să îi fie frică de întuneric!  Mergi  odata şi vezi ce fac oile, în noaptea asta lângă ele o să dormi!  I-a zis bunicul  băiatului  şi l-a scos afară din casă.


A plecat plângând şi cu o frică imensă, avea inima cât un purice şi nu putea să işi explice de ce noaptea îl înspăimânta aşa de tare. Plângea şi alerga către pădure, nu îi mai păsa ce o să se întâmple cu el. Obosit, s-a oprit, s-a aşezat pe o buturugă şi atunci a realizat că s-a rătăcit.  A început să se roage la Dumnezeu plângând să iasă teafăr din pădure, când, a observat că pe mâna lui s-a aşezat un licurici. Era unul  mult  mai mare ca cei pe care el îi văzuse până atunci şi lumina foarte puternic.


- Bună, eu sunt Felinar, aşa m-au numit pentru că sunt mai mare şi luminez  foarte  puternic, îi zise licuriciul  băiatului. Nu mai plânge, o să te ajut şi o să iţi luminez calea până vei ieşi de aici şi o să chem şi câţiva prieteni să mă ajute.


- Bine, mulţumesc, dar...cred că sunt foarte obosit…mulţumesc din suflet că mă ajuţi…


- Am văzut cu câtă dragoste l-ai îngrijit pe Azorel, să ştii că vei fi un doctor foarte bun, eu aşa cred!


- Nu, nu cred asta, bunicul şi tata spun că unul căruia îi este frică de întuneric nu poate deveni un medic bun, trebuie să fii curajos pentru asta...


- Nici gând, uite, ştii că şi lor le este frică de ceva ? Oricine poartă în suflet o teamă, unii  mai mică, alţii mai mare, o să înţelegi la momentul potrivit. Pentru că am văzut că ai un suflet bun, eu o să te ajut mereu, uite cum, trebuie să faci ce iţi spun. De câte ori iţi este frică şi eşti în întuneric, trebuie doar să închizi ochii, să strângi cu putere pumnul, să ridici degetul mare apoi şi să mă chemi cu puterea gândului în sufletul tău zicand:


-Felinar - licuriciul sufletului meu, am nevoie de tine! şi eu o să apar numaidecat şi o sa iţi luminez calea oriunde te-ai afla.


- Sunt fericit că am un prieten atât de bun, zise băiatul, şi din ziua aceea nu i-a mai fost teamă deloc, pentru că ştia că, de câte ori avea nevoie chema licuriciul şi drumul lui se va lumina.


          Au trecut anii şi a devenit unul dintre cei mai renumiţi doctori, mai ales pentru bunătatea şi căldura cu care işi trata pacienţii.


Într-o zi, avea ca pacient un băietel care trebuia operat şi îi era tare frica şi plângea. Deodata , şi-a amintit de Felinar - licuriciul sufletului său, zâmbind, nu îl uitase, doar că îl simţea ascuns undeva în adâncul sufletului său. Apoi, luând mâna copilaşului în mâna sa, i-a spus plin de emotii  povestea cu Felinar şi băieţelului nu i-a mai fost frică.


Toţi ne temem de ceva...unii de tânţari, de şerpi, alţii de eşec, de nou, de ziua de mâine, de ,,ce spune lumea dacă’’, de moarte, de înălţime, de singurătate, unii sunt complexaţi că sunt prea graşi sau prea slabi, sunt şi cei care nu se lasă iubiţi şi apoi nu iubesc la rândul  lor, de teama de a nu fi abandonaţi cândva, frica de umilire, de ruşine, de o boală trupească...trebuie doar să închizi ochii, să cauţi locul  în care te simti cel mai în siguranţă şi sigur îl vei găsi pe Felinar - licuriciul sufletului tău care te va ajuta să ieşi din întuneric, pentru că forţa cu care vei depăşi tot răul se află în tine, DOAR ÎN TINE.


 


                                                          Elena Liliana Tănase – Rm. Vâlcea


 

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite