Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Ghiocel, Soarele şi Primăvara, povestire de Florina Dinu
Cu mii de ani în urmă, pe când nu apăruse soarele pe cer, trăia într-un tărâm îndepărtat o fetiță tare frumoasă, cu un păr galben precum aurul și cu ochii mai negri decât cărbunele. Această copilă se numea Primăvara. Părinții fetiței se stinseseră din viață pe când odrasla lor nu avea mai mult de cinci ani. De atunci și până la frumoasa vârstă de nouăsprezece ani, copila a trăit din mila vecinilor.
În acel tărâm avea castelul un mare împărat, care avea un băiat tare frumos și dulce, pe nume Soare.
Anii au trecut, iar fiul de împărat trebuia însurat. Au căutat prin mii de sate și tărâmuri învecinate și tot nu au găsit fata aleasă, până într-o zi când Soare a plecat la plimbare prin sat și a întâlnit-o pe Primăvara. La început, tatăl băiatului nu a acceptat-o pe aleasa fiului său, dar, în cele din urmă, a cedat în fața lui Soare și i-a dat binecuvântarea de a o aduce la palat pe fata săracă și a o lua de nevastă.
La scurt timp după ce copila s-a mutat în casa viitorului ei soț, a avut loc nunta celor doi, nuntă ce a ținut nouă zile și nouă nopți și a adunat la un loc locuitorii din nouă țări învecinate. Invitații au gustat numai mâncăruri alese. Cei prezenți au fost surprinși de frumusețea cu care a fost înzestrată tânăra mireasă și s-a vorbit despre ea încă nouă luni de la terminarea nunții.
După câteva luni, a venit pe lume rodul iubirii dintre Primăvara și Soare, un băiețel tare frumos și timid, Ghiocel. Încă de când a început să facă primii pași, băiețelul se ascundea prin palat și ieșea numai după ce o auzea sau o vedea pe mama sa. Când rămânea singur, se ascundea pe unde putea și nu mai ieșea cu orele. Anii au trecut, iar comportamentul lui Ghiocel a rămas același.
Într-o seară ploioasă, la poarta palatului a bătut o vrăjitoare bătrână. Primăvara i-a deschis ușa și a invitat-o în casă. Prezența noii-venite l-a determinat pe băiețel să se pitească. În prima zi la fel, în a doua zi la fel și tot așa…
Zilele vrăjitoarei se scurgeau precum picăturile de apă, iar viața ei se scurta cu fiecare zi. În nouă luni cât a stat la palat, bătrâna nu a putut să-l vadă față-n față pe Ghiocel și s-a gândit dânsa că în ultimele zile din viața-i să mai facă o ultimă vrajă. A lucrat vrăjitoarea vreo câteva zile bune la blestem, de pe nouă până pe treisprezece martie, ca să-i iasă bine, iar în noaptea de treisprezece l-a pus în practică.
Deasupra palatului s-a adunat un nor negru de cenușă și un vânt aspru a cuprins curtea, toate geamurile s-au deschis, iar toate luminile s-au stins. Două ciori mari au venit în zbor și s-au așezat la geamul vrăjitoarei. La scurt timp după venirea păsărilor, a răsunat în tot palatul un glas aspru: „Blestemat fie copilul ce nu mi s-a arătat, blestemați fie părinții lui că l-au adus pe lume…“
După ce vrăjitoarea a încheiat blestemul și s-au liniștit apele, din palat au dispărut Primăvara, Soare și Ghiocel.
A doua zi, servitoarele din castel au dat de veste cum că murise vrăjitoarea, iar părinții lui Ghiocel și cu el erau de negăsit.
Pe la ora prânzului, împăratul iese în curtea castelului și vede o biată floricică, ce stătea cu capul plecat, iar pe cer o portocală uriașă ce încălzea pământul. Împăratul a întrebat floricica ce se petrece, iar aceasta i-a zis:
Bunicule, sunt eu, nepotul tău, Ghiocel. Cel ce stă acum sus e tata, iar cea care stăpânește acum pământul e mama. Vrăjitoarea care locuit în palat ne-a vrăjit să stăm unul departe de altul, dar să apărem toți trei odată.
Astfel, în urma blestemului a apărut Soarele.
Ghiocelul și-a păstrat obiceiul din copilărie și apare numai când vine în țară mama sa.

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite