Învățătorul. Fragment din volumul Fetița din Floare, de Petre Crăciun
Marele Învățător era un bărbat înalt, cu părul alb, alb, îmbrăcat cu o haină ca neaua. În pofida vârstei sale, era destul de agil, fixându-ți privirea cu o forță aproape magnetică.
– Spui că te-ai născut într-o floare, zise încet Învățătorul.
– Într-un trandafir, adăugă fetița. În Trandafirul Roşu.
– Într-un trandafir, așa deci. Dar trandafirul are o durată scurtă de viață. Poți să-mi spui și mie ce se întâmplă atunci când trandafirul în care te-ai născut dispare de pe fața pământului?
Micul Curcubeu se uită înspăimântat către fetiță. Nu se gândise niciodată la o asemenea perspectivă și aștepta cu teamă să audă răspunsul.
– L-am întrebat și eu pe părintele meu și mi-a spus că atunci am să mă mut într-un alt trandafir pe care îl va alege el. Unul care să mă iubească și să-mi poarte de grijă.
– Un răspuns demn de un adevărat părinte, spuse Învățătorul. Ești un copil iubit, știi asta?
– Știu, Învățătorule, și acum sunt foarte îngrijorată pentru că trandafirul în care am văzut lumina zilei este în mare suferință. Tulpina i-a fost frântă de niște copii care l-au lovit cu mingea.
– Nu-ți face griji fără rost, spuse bătrânul. Trandafirul trăiește, iar tu va trebui să mergi în fiecare zi pentru a-l uda. Sper că te va ajuta și Micul Curcubeu. Peste câteva zile va avea o nouă tulpină, iar tu te poți întoarce oricând în casa ta.
– Învățătorule, înainte de a mă reîntoarce la mine acasă vreau să cunosc cât mai multe despre oameni și mai ales despre aceia care iubesc florile sau care, poate, nu le iubesc. Vreau să aflu ce gândesc.
Învățătorul deschise o carte veche, căută vreme de câteva minute printre paginile sale, apoi le spuse celor trei:
– Pentru asta, va trebui să faci o călătorie care va dura șapte zile. În fiecare zi vei cunoaște câte un om. Fiecare îți va spune câte o poveste, propria lui poveste. Tu vei asculta și atât. Nu ai voie să îi combați sau să îi aprobi pe acei oameni. Le poți pune câte întrebări dorești, iar ei îți vor răspunde cu siguranță. Nu uita că în fiecare seară, după ce vei sta de vorbă cu acești necunoscuți, va trebui să treci prin grădina soților Thomas pentru a uda trandafirul. Dacă o singură seară nu îl uzi, se va usca, să ții minte.
– Am să îl ud cu cea mai mare grijă, spuse fetița, bucuroasă de cele aflate. Îmi puteți spune cum voi ajunge la acei oameni?
– Va merge Iris cu voi, zâmbi Învățătorul. Ea cunoaște foarte multă lume.
Femeia dădu afirmativ din cap.
– Din Texas, până în România, râse Iris.
– În prima zi vei sta de vorbă cu Îndrăgostitul. Este un tânăr care așteaptă de mulți ani să înflorească o floare numită Aechmea, ceea ce se întâmplă o singură dată în viață. Vrea să i-o dăruiască iubitei sale și este dispus să aștepte oricât. A doua vizită ai să i-o faci Cercetătorului, un reputat specialist în botanică. Apoi vei sta de vorbă cu Negustorul de Flori, cel care de o viață se ocupă cu vânzarea celor mai diferite specii. În ziua care urmează îl vei cunoaște pe Alpinist, un împătimit de munte care colecționează flori-de-colț. Ziua următoare te vei întâlni cu Copilul Răsfățat, spaima tuturor grădinarilor de la el din cartier, apoi te vei întâlni cu Bătrâna, o femeie foarte în vârstă care dintotdeauna încearcă să vândă flori din grădină, dar niciodată nu se îndură și se întoarce cu ele acasă. 
– Iar în ultima zi? întrebă fetița.
– În ultima zi veți merge la o mănăstire, unde oaspetele vostru va fi Ascetul. La capătul acestor șapte zile, călătoria ta, Fetiță din Floare, se va încheia. Să vii la mine și să îmi spui cu ce gânduri ai rămas după aceste întâlniri. Împreună vom putea vedea care este folosul extraordinarei tale aventuri.Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite