Literatura copii

Vrăjitoarea din Munții Miraculoși, de Gina Zaharia
 


La poalele Munţilor Miraculoşi se întindea un sat ascuns în păduricea de brazi care-l păzea ca nişte străjeri pururi neobosiţi. Oamenii locului erau veşnic înspăimântaţi de urletele ce se dezlănţuiau în fiecare noapte de undeva de pe crestele munţilor.


Se zvonea că demult, acolo, trăia, într-o colibă noduroasă, Vrăjitoarea cea Neagră, dar nimeni nu avusese curajul să descopere adevărul.


Pentru a face rost de lemne de foc, localnicii au tăiat toţi pomii din sat, ba mai mult, s-au împrumutat la vecini, care, în scurt timp îi refuzară, făcându-i leneşi şi fricoşi.


Şi cum nevoia te împinge să treci peste obstacole, aşa se întâmplă şi cu oamenii noştri. Într-o bună zi s-au adunat cu mic cu mare în centrul satului, să-şi hotărască soarta. Unul propuse să dea foc pădurii, doar aşa va pieri şi vrăjitoarea, altul - să dea drumul la câini, iar alţii - să se mute din acel sat. Numai unul mai curajos, Andu, se desprinse din mulţime şi zise:


- Aţi înnebunit fraţilor, oare de nimic nu sunteţi buni? Aţi avut fel de fel de idei, numai pe cea bună aţi ocolit-o. Haideţi cu toţii acolo, sa vedem ce este! Luaţi fiecare ce aveţi la îndemâna, mai cereţi celor bătrâni care nu aveţi şi să pornim îndată!


- Să mergem! Să mergem! strigară cu toţii în cor.


Mai de nevoie, mai de ruşine, s-au trezit în mijlocul pădurii din Munţii Miraculoşi. Îndată au constatat că nu degeaba se numea astfel. Totul era un adevărat miracol: ierburi de toate culorile formau un covor dens, arbori de diverse forme şi din materii nedefinite, păsări cu pene multicolore care scoteau triluri fermecătoare, iar deasupra codrului se zărea o aură mişcătoare, înmiresmată şi trandafirie. Toate acestea făcură pe cei prezenţi să uite scopul venirii lor aici.


Deodată însă, se făcu linişte. Păsările şi-au încetat trilul şi florile s-au ofilit brusc. Un urlet puternic zgudui stâncile şi îngrozi orice suflare. Teama puse stăpânire pe ei, astfel încât fiecare căuta să se ascundă cum putea. Mulţi au luat-o în goană către sat. Numai Andu îşi păstră calmul şi urcă muntele pe poteci acoperite de crengi deodată mucede.


Ajunse pe creastă. Acolo, între doua stânci, era un bordei acoperit cu iederă neagră. Alături crescuseră două tufe de flori albastre, prinse în ciorchine mici şi multe.


Andu făcu câţiva paşi şi se opri. Mare uimire puse stăpânire pe el. În faţa bordeiului, îşi despletise părul brun, lung până la glezne, o fată neasemuit de frumoasă. Se pieptăna cu gesturi calme şi cânta încet, un cântec trist, iar din ochi îi curgeau lacrimi.


Lângă ea era o blană cenușie pe care fata tocmai o dezbrăcase. Andu realiză că blestemul acestei fete era tocmai această îmbrăcăminte urâtă. Se furişă cât putu de aproape. Trase blana şi îi dădu foc. Din ea se risipi, speriind până şi stâncile, un urlet sălbatic. Un fum înecăcios umplu pădurea şi văile din împrejurimi.


Fata se frecă la ochi, parcă trezindu-se dintr-un somn adânc.


- Cine eşti şi ce se întâmplă? îl întrebă, mirată, fata. Şi fără să aştepte vreun răspuns, adăugă:


- Fugi, eu sunt vrăjitoare şi tu eşti om! Îţi voi face numai rău!


- Ba nu, zise Andu, de-acum și tu vei fi muritoare precum mine. Blestemul tău s-a dus în flăcările cele mai adânci.


Atunci, fata îşi aminti că de mică fusese răpită de lângă părinţi de bătrâna vrăjitoare şi adusă aici, în pădure. Fusese învăţată meşteşugul vrăjilor cele mai rele. Iar când aceasta murise, îi dăduse ei întreaga putere. Și habar n-avea de situaţia în care se afla.


Acum realiza ea ce-nseamnă libertatea deplină. Şi, din acel moment, simţi că se naşte din nou. Era fericită că avea alături un frumos bărbat care îi şi ceruse să rămână alături tot restul vieţii.


Acceptase acolo, în vârf de munte. Iar drumul către casă se scurtase nespus de mult. Atât de mult, încât cu toții se treziseră uimiţi, în toiul unui ospăţ dat în cinstea lor.

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite