Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Ziua de naștere, povestire de Svetlana Neagu, or. Chişinău
Într-un oraş îndepărtat trăieşte o fetiţă, ce poartă un nume frumos – Mihaela. Fecioara e deşteaptă, veselă, prietenoasă şi bună la suflet. Are ochii de culoare cafeniu-închis şi părul castaniu.


Trecând zi cu zi, săptămână cu săptămână, lună cu lună, an cu an, fetiţa crescu mărişoară.


Într-o dimineaţă de vară, când Mihaela se trezi din somn şi îşi deschise larg ochişorii, zâmbi fericită: în pătucul ei moale, era un iepuraş alb şi pufos.


- Este al meu! se bucură fetiţa. Da, da, doar azi e ziua mea de naştere! Probabil, este cadoul de la mămica şi tăticul…


Mihaela a luat repede jucăria în braţe şi a sărutat-o cu drag pe năsuc. Dar deodată, observă pe speteaza scaunului o rochiţă roşie ca para focului, cu multe-multe dantele: albe, galbene şi albastre.


- Vai! Ce rochiţă frumoasă! se minună fetiţa, atingând cu mânuţele sale mici haina şi cei trei nasturi mari şi rotunzi, de culoarea dantelelor. Este tot pentru mine, doar e ziua mea! se gândi Mihaela.


După ce aşeză cu grijă iepuraşul pe scaun, se grăbi să îmbrace rochiţa. Când se văzu îmbrăcată, porni fuguţa spre oglindă şi, radiind de bucurie, se roti de câteva ori în faţa acesteia.


Dar nu reuşi să se admire mult, că s-a deschis încetişor uşa şi ambii părinţi, văzându-şi fiica atât de frumoasă şi fericită, s-au îndreptat spre ea.


- Mami, Tati! Mihaela a alergat în întâmpinarea lor.


- Mihaela, draga noastră, îţi plac cadourile?


- Îmi place mult iepuraşul, imi place şi rochiţa cu minunatele dantele şi năsturei, a răspuns Mihaela, cuprinzându-şi părinţii.


- Azi, inimioara mea, ai împlinit şase anişori, eu şi tăticul te felicităm! Îţi dorim să fii sănătoasă, să creşti mare şi cuminte! i-a zis mămica, îmbrăţişind-o şi sărutând-o.


Apoi tăticul şi-a ridicat fiica în braţe, a sărutat-o pe obraz, zicându-i: “La mulţi ani, scumpa noastră!”.


După ce Mihaela s-a mai rotit de câteva ori în faţa tuturor oglinzilor din casă, mămica i-a propus să se schimbe în alte hăinuţe, că rochiţa o va îmbrăca deseară, când vor veni oaspeţii.


Însă, această cerinţă nu putea fi acceptată nicidecum de omagiată. Cum ea să se despartă de rochiţa aceasta nouă şi atât de frumoasă pe mult timp?


Şi cum era îmbrăcată, luă în braţe jucăria moale, primită recent cadou de la părinţi, şi ieşi în curte. A mers un timp mândră pe pragul înalt al casei, apoi pe lângă portiţă, crezând, că va fi observată de Lia şi Sebastian, care trăiesc în vecinătate. Apoi, în speranţa, că aceştea totuşi o vor vedea, a înconjurat de câteva ori grădinuţa cu flori, a privit la apa din piscina decorativă, care sclipea jucăuş la soare. Văzând că n-are sorţi de izbândă în intenţiile sale, s-a apropiat de motănaşul Fantic, care stătea tolănit pe un scaun la umbra cireşului. “Poate măcar acesta mă va admira”, se gândi Mihaela. Dar el, leneşul… parcă se sfătuiră cu vecinii: era indiferent atât de iepuraşul moale, cât şi de rochiţa cea nouă şi frumoasă. Mergând încolo-încoace, Mihaela a obosit şi hotărî să se deie în scrânciobul din faţa casei – surpriza oferită de tăticul, când revenise dintr-o deplasare. A aşezat mai întâi iepuraşul, dar când încercă să se urce, observă că-i lipseşte un nasture de la rochiţă…


“Vai, l-am pierdut…l-am pierdut, de aceea că n-am ascultat-o pe mămica…trebuie să-l caut, trebuie neapărat să-l găsesc!”, se gândi Mihaela îngrijorată.


Fetiţa a înconjurat de nenumărate ori terenul din jurul casei, privind cu atenţie orice colţişor din curte. Vorba ceea: e greu să găseşti un ac într-un car cu fân. L-a căutat peste tot: pe prag, lângă portiţă si în grădinuţa cu flori, însă el parcă a intrat în pământ…


Dar iată deodată, zări lângă piscină ceva sclipitor! Când s-a apropiat, nu-i venea să-şi creadă ochilor! Era năsturelul cel alb de la rochiţa ei. Pesemne, căzând jos, s-a rostogolit până s-a oprit în peretele piscinei şi acum stătea rezemat şi strălucea la soare.


Mihaela fericită s-a aplecat după el, însă a înmărmurit cu mânuţa întinsă…


O voce subţire şi necăjită îi şopti:


- Mihaela, fii, te rog, bună şi îndură-te de mine, nu mă lipsi de umbră, …am parcurs cale îndelungată până am ajuns aici. Însăşi soarele cu razele lui m-a ajutat şi mi-a arătat calea spre ograda ta. Dar de la o vreme obosisem şi mi se făcu sete, de aceea am aterizat lângă piscina ta. Cât de mult m-am bucurat, când am văzut nasturele rezemat de zidul piscinei! Am înţeles, că la umbra lui voi fi în afara oricărui pericol, aproape de apă şi-mi voi putea odihni aripioarele….


Era o buburuză micuţă, îmbrăcată şi ea în rochiţă roşie, ornamentată cu doi năsturei rotunzi, doar că de culoare neagră.


Mihaelei, având un suflet bun ca pâinea ce caldă, i s-a făcut milă de buburuză. A lăsat nasturele lângă piscină şi i-a zis plăpândei insecte:


- Buburuzo, nu-ţi voi strica căsuţa, odihneşte-te. Azi e ziua mea de naştere! Deseară am o petrecere. Vor veni mai mulţi prieteni. Te invit şi pe tine!


- Mulţumesc, dragă Mihaela! Voi veni cu cea mai mare plăcere!


- Ce minunat! Vom fi ambele în rochiţe la fel: roşii şi fiecare din ele cu doi năsturei…


 


Povestea este dedicată finuţei Mihaela Pirojoc, din or. Suceava, care pe data de 23 august împlineşte şase ani. Ilustrație de Alexandru Plăcintă.
 

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite