La 26 noiembrie 1890 a murit Carlo Collodi, părintele lui Pinocchio
Carlo Collodi, pe numele adevărat Carlo Lorenzini, (n. 24 noiembrie 1826 în Florența, Italia; d. 26 octombrie 1890 în Florența, Italia), a fost un scriitor și ziarist italian, autor al unor unor cărți didactice pentru copii. Pseudonimul său vine de la satul Collodi, unde s-a născut mama sa și unde și-a petrecut și el o bună parte din copilărie.
El este autorul celebrului roman Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino. Romanul povestește la început despre Gepetto, un tâmplar dintr-un orășel italian, care găsește într-o bună zi o buturugă năzdrăvană, din care cioplește o păpușă de lemn pe care o botează Pinocchio. Așa începe povestea păpușii de lemn, care trece printr-o mulțime de peripeții, din care învață ce înseamnă să fii bun și ascultător. Drept recompensă, „Zâna cea Bună” îl va transforma într-un băiețel adevărat.
Până la vârsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor școli conduse de ordine călugărești catolice, unde a adunat variate cunoștinte literare și muzicale, cultura lui perfecționându-se și prin frecventarea cercurilor literare, și prin călătorii numeroase.
Activitatea lui de scriitor a început la vârsta de 20 de ani, prin recenzii pentru catalogul unui librar florentin. Această activitate a fost urmată curând de recenziile articolelor pentru periodicul „L' Italia Musicale" (Italia Muzicală), una dintre revistele de specialitate cele mai importante din Italia acelor vremuri. Ca jurnalist, a crescut în faimă în doar câțiva ani, prin colaborarea cu o mare varietate de periodice de pe întreg întinsul Italiei și prin conducerea sau chiar fondarea unor ziare importante.
Carlo Collodi a început să scrie cărți pentru copii în 1876, odată cu publicarea culegerii I raconti delle fate (Povestirile zânelor), o excelentă traducere de basme literare franceze. Această carte a fost urmată de o serie de cărți special concepute pentru uz școlar, în care basmul se împletea cu prezentarea cunoștințelor, o formulă care era destul de populară în acele vremuri și pe care Carlo Collodi a interpretat-o cu o deosebită putere a imaginației și măiestrie scriitoricească. Aceste lucrări l-au transformat într-un autor de referință pentru sistemul educațional italian.
Carlo Collodi a murit subit la Florența în 1890 și a fost înmormântat în cimitirul eroilor din orășelul San Miniato la Monte. Toate lucrările lui au fost donate de familie Bibliotecii Naționale Centrale din Florența, unde sunt păstrate și în zilele noastre.
Dacă numele lui a fost la început remarcat mai ales pentru contribuția sa ca jurnalist și ca autor de manuale școlare, succesul mondial al cărții scrise doar pentru amuzament, Aventurile lui Pinocchio, a dat faima și celebritatea autorului toscan. Cunoscuta poveste a fost tradusă în zeci de limbi, a cunoscut adaptări făcute de scriitori celebri, cum ar fi Alexei Tolstoi, și numeroase ecranizări, mai ales de desene animate.
Morala aventurilor păpușii de lemn o formulează greierul Gimini, „vocea bună” a lui Pinocchio: „Vai de copiii care nu-şi ascultă părinţii şi fug din casa părintească. N-or să aibă noroc pe lume; şi mai curând sau mai târziu amar o să se căiască.”

Mihaela Hură

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite