Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Semn de carte/Deschis în weekend/RRA Isprăvile lui Guguță, de Spiridon Vangheli
Am ales să inaugurez rubrica Semn de carte/Deschis în week-end de la Radio România Actualități cu o poveste a unui autor și unui personaj cunoscut în lumea întreagă. Autorul se numeșete Spiridon Vangheli, scriitor basarabean pentru copii, născut la 14 iunie 1932 și tradus în 40 de limbi. Din păcate, prea puțin cunoscut în România.


Iar personajul se numește Guguță, un copil năzdrăvan din satul Trei Iezi, ce ne amintește de Nică a lui Ștefan a Petrei. Chiar și numele satului este un omagiu adus marelui Ion Creangă.


Acest personaj cu care au crescut românii de peste Prut în ultimele decenii, s-a născut exact acum 50 de ani, în 1967, când a apărut volumul ”Isprăvile lui Guguță”.


Obținem prin Guguță cea mai strălucită izbândă a scrisului nostru pentru copii. Guguță este un Făt-Frumos al nostru”, scria Grigore Vieru, cu care Spiridon Vangheli a scris celebrul Abecedar în limba română, cu caractere chirilice, din 1970.


Iarna l-a găsit pe Guguță sub căciulă, în satul său, Trei Iezi. I-a plăcut Mătușii Ierne băiețelul: au coborât și fulgii din cer să-l vadă și l-au făcut a-alb din cap până în picioare – un omuleț de zăpadă, numai că de sub căciula lui ieșea un nouraș de fum”.


Așa începe aventura universală a lui Guguță. Căciula, cușma lui, crește și îi adăpostește pe colegii de școală, apoi pe toți sătenii. ”Sub căciula lui Guguță claxonau automobilele, nechezau caii, scârțâiau cumpenele fântânilor...”


Este o metaforă atât de frumoasă aici: căciula sub care încape tot satul este copilăria care ține în brațele sale lume întreagă.


Într-o altă povestire, Guguță vrea să meargă la școală, dar este prea mic și directorul nu dă curs dorinței sale. Pentru că avea multe cărți în ghiozdan și se simțea îndreptățit să meargă, îi cere tatălui să îi facă o bancă acasă, să aibă și el școala lui.


Copiii vecinilor se zgâiau prin gard: cât n-ar fi dat să stea și ei în banca asta! Și numai ce aud într-o zi, din gura lui Guguță: că dacă au haine noi și cărți, pot veni câte unul la școala lui. (…) Sătenii, de, se bucurau: degrabă o să mai iasă un om învățat din satul Trei Iezi!”


De o frumusețe rară este portretul bunicului. Iată un fragment:


Era ziua bunicului. Mama lui Guguta i-a dăruit o cămașă, tata niște papuci de casă, surioara - un buchet de liliac, iar Guguta - un toiag.


Florile - bunicul le-a pus in vaza, camasa - in dulap, papucii - sub pat, iar pe Guguta l-a strâns in brate si i-a laudat toiagul in fel si chip.


In seara aceea, băiețelul nu putea adormi. Daca îi place așa de mult toiagul, garantat ca bunicul nu se mai culca în noaptea asta: o sa umble cu toiagul pe afara si, pana in zori, o sa-i roada capatul!


Cand se intorceau de la iarmaroc, Guguță si-a luat inima în dinti:


- Bunicule, îi spune, atâta ai laudat atunci toiagul si, iacă, il ții după ușă...


- Cum asa, îl țin după ușă? i-a pus el mâna pe umăr. Tu ești toiagul bunicului, Guguță!”


Bunicul” este ultima si poate cea mai plină de emoție si sensibilitate dintre toate povestirile din acest volum.


Numai la bunicul e forfotă in ogradă si ninge așa de tri-i-ist!... În casa se aprind si se sting lumânări. Câinele, după ce a urlat toată noaptea, nu-și afla locul. Oile stau in ocol cu boturile ridicate, iar cumpăna fântanii a inmărmurit cu o pasare de zapadă in creștet: moare bunicul! (…)


Guguță iese afară. Când se uită la herghelia de nori care își tâtâie pântecul alb pe deasupra satului, i se strânge inima. O să înghețe sufletul bunicului până la cer”…


Dar Guguță roagă soarele să iasă din nori, ca să-l vadă și bunicul.


Iar bunicul nu moare. Trece podul și se întoarce printre ai săi, deși știe drumul până la Dumnezeu.


Vă recomand cu multă dragoste toate cele 34 de povestiri din volumul ”Isprăvile lui Guguță”, publicat și la noi în 2013.


După cum vă recomand și celelalte volume ale lui Spiridon Vangheli despre acest copil devenit un personaj universal: ”Guguţă căpitan de corabie” (1979) sau ”Guguţă şi prietenii săi” (1994).


Rubrica se difuzeaza sâmbătă, 7 octombrie, la Radio România Actualități


Realizator: Andreea Marin


Ora 11.45


Frecvențe: http://www.romania-actualitati.ro/frecvente-1454


Ascultă aici


https://yourlisten.com/petrecraciun/petre-craciun-despre-ispravile-lui-guguta

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite