Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Avem copii care scriu. Ce facem cu ei?, editorial de Petre Crăciun
Primesc semnale din mai multe direcții că există copii cu activitate literară, chiar cu cărți, pentru care lucrează alte persoane: părinții (dacă au talent), profesorii, îndrumătorii de la diferite cenacluri sau alte persoane. Acest lucru se întâmplă de vreo trei ani, chiar de când am început să public sute de texte semnate de copii la rubrica Micul scriitor. Mi-am pus de nenumărate ori întrebarea ce este de făcut. Să suspend rubrica nici nu se pune problema. Să fac anchete privind paterintatea acestor texte, iarăși nu se pune problema, pentru că o redacție nu este un tribunal care să dea sentințe.
Iată de ce, am decis să nu opresc de la publicare aceste texte scrise de copii. Am dorit să nu frâng aripile unor copii talentați pentru că există unul, două, trei sau mai multe cazuri. Aceste texte trebuie să ajungă la noi și la alți copii.
Pe de altă parte, nu pot să nu repet ceea ce am spus la mai multe întâlniri cu copiii sau cu dascălii lor: nu folosește nimănui să scrie un adult în locul copilului. Această glorie efemeră se va rispi mai târziu, când micul scriitor devine adult și nu va mai putea păcăli pe toată lumea. Atunci el va suferi în mod nedrept, pentru că părintele său a vrut să-l transforme, în mod nemeritat, într-un fenomen literar.
Copiii trebuie lăsați să se bucure de copilărie, pentru că aceștia sunt anii cei mai curați și mai frumoși, grădina ascunsă unde ne întoarcem de fiecare dată pentru a ne incărca bateriile. Același lucru este valabil și pentru olimpicii care uită să se joace, pentru sportivii care nici nu mai știu ce gust are ciocolata sau pentru elevii școlilor de muzică, mult prea preocupați de instrumentele lor pentru a afla că mai există și prieteni de joacă.
Dragi părinți, nu intrați în competiții păguboase pe pielea copiilor, nu-i puneți pe ei să atingă idealurile neatinse de dumneavoastră, nu le luați bucuria de a fi, înainte de toate, copii!
Iar dacă ei au, cu adevărat, talent literar, atunci încurajați-i să citească mult, mult, înainte de a-și așterne gândurile pe hârtie. Vine și o vreme a scrisului, dar pentru asta trebuie consumate, pe îndelete, energiile copilăriei și ale adolescenței.
Și încă ceva: am văzut copii care scriu, din punct de vedere tematic, la fel ca adulții. Este ca și cum ar îmbrăca hainele mult prea mari ale părinților și ar merge cu ele pe stradă, târând pantalonii mult prea lungi. Au tot timpul din lume să scrie și ca niște adulții, de ce să nu scrie ca niște copii?
Pentru copiii care scriu există nenumărate căi pentru a-și valorifica talentul. Portalul nostru este una dintre ele. Avem concursul ”Tinere condeie”, la Ministerul Educației, avem concursurile organizate, an de an, de Filiala pentru Copii și Tineret a USR, avem concursuri organizate de edituri, avem chiar reviste literare.Despre toate aceste pârghii și despre lipsa altora, într-un editorial viitor.
Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite