Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Gânduri și mulțumiri la sfârșit de an 2016
A fost un an de vis pentru mine. Unul dintre acei ani care ar trebui să dureze mai mult.
Am scris, am publicat, am participat la evenimente editoriale extrem de importante, m-am întâlnit cu foarte, foarte mulți copii, iar asta contează cel mai mult pentru mine. Nimic nu este mai important decât bucuria pe care o ai atunci când oferi bucurie celor mici și celor mari.
Câteva repere.

Am fost invitat de către Ministerul Culturii (mulțumesc!) la Târgul Internațional de Carte pentru copii de la Bologna, pentru a prezenta publicului romanul meu ”Fetița din Floare”, alături de Anca Smărăndache. Am avut onoarea de a fi alături de alți doi scriitori de valoare din România: Iulia Iordan și Ioana Niculaie. În plus, am fost inclus în Catalogul oficial al României cu volumul amintit și ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor”.
Foarte repede am participat, la invitația UER, la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău, unde am primit Premiul Bibliotecii Ion Creangă pentru volumul ”Fetița din Floare” (mulțumesc, Claudia Balaban!). A fost un prilej de a remarca, o dată în plus, câtă grijă se acordă cărții pentru copii dincolo de Prut.
Am avut un minunat atelier la Carturești Palas, din Iași, unde am cunoscut copii și profesori minunați.
Chiar în ziua revenirii de la Iași am participat la Gala Premiilor USR, unde am avut marea, uriașa bucurie să aflu că am obținut Premiul USR la secțiunea Carte pentru copii și tineret, cu volumul ”Cu Andersen in Regatul Poveștilor”. Este o minunată încununare a unei activități de 26 de ani, atunci când am început să scriu primele poezii, apoi primele basme. Mulțumesc celor care s-au gândit și care au crezut în mine!
Mi-a apărut prima traducere într-o limbă străină (engleză) a unei cărți scrise de mine: The Girl in the Rose”, semnată de Adrian G. Săhlean, cel care deține premiul Cartea Anului pe 2015, din partea Filiale de profil a USR, la traduceri. A fost o lansare extraordinară a cărții la Librăria Mihai Eminescu, pentru care mulțumesc tuturor celor implicați. Și au fost mulți!
Am publicat volumul ”Ghiozdanul cu poezii”, pe care l-am lansat la Gaudeamus, apoi la Chișinău și Ialoveni, împreună cu bunul meu prieten, scriitorul Alexandru Plăcintă.
Este primul an în care merg de trei ori la Chișinău, unde mă simt la fel de bine ca la București. Drumul de Acasă spre Acasă, nu?
Am inaugurat Atelierul ”La povești cu Petre Crăciun”, care se va organiza lunar (în a doua joie din lună, la ora 17.00) la Biblioteca Metropolitană. Mulțumesc gazdelor!
Am avut, la sfârșit de an, un frumos atelier (Casuța poveștilor scrise și nescrise) la Carturești Verona, unde, de asemenea, am întâlnit copii mici și mari, care iubesc poveștile.
Am continuat minunatul parteneriat cu Radio Trinitas, cu emisiune Bucuria poveștilor și cu Adriana Ene.
Am condus pentru a doua oară juriul concursului Tinere condeie și tabăra de creație de la Muncel. Am editat prima mea antologie a concursului de anul trecut, un volum care arată ce copii și tineri talentați avem. Mulțumesc Ministerului Educației pentru această frumoasă colaborare.
Am participat la numeroase întâlniri cu copiii de la diferite școli din București sau din alte orașe. Emoția mea a fost la fel de mare fie că m-am aflat la Școala Just 4 Kids, la Școala nr. 80, 195, 280, la Școala Lauder, la Școala Mârșa (Giurgiu), la Biblioteca Adjud, la Bibliotecile Ovidius, Liviu Rebreanu, la Liceul Ștefan cel Mare sau la minunata Școala Ion Creangă, din Ialoveni.
O emoție și mai mare am resimțit când am povestit basmele mele in Biserica din Gorneana (Valea Timocului), alături de părintele Boian Alexandrovic sau la Biserica Bologna Vest, alături de părintele Trandafir Vid. Le mulțumesc celor care au făcut posibilă prezența mea acolo!
Am continuat să scriu basme pentru volumul IV, care va apărea în 2018. Am spus când am primit Premiul Cartea Anului din partea Filialei Literatua Copii, că am să scriu șapte volume de povești. După cum se vede, mă țin de cuvânt.
Am terminat, spre finalul anului, romanul ”Poveștile-flori și povestile-stele”, care va vedea lumina tiparului în 2017. Am mai spus-o: ideea acestei cărți la care țin foarte mult mi-a venit participând, la invitația Adianei Ene, la festivalul său de arta povestirii. Mulțumesc pentru oportunitate!
Anca Smărăndache a finalizat (în noiembrie) ilustrațiile (extraordinare) pentru volumul III, care se va numi ”Povești din Țara copiilor fericiți”. În acest moment se lucrează la carte, aceasta urmând să apară pe piață în primăvară.

Sunt și multe alte motive de bucurie, după cum sunt și obiective neatinse (cele mai multe sunt legate de lipsa unui interes real pentru proiectele dedicate copiilor din partea unor instituții), dar mă opresc aici pentru că vine, în curând, miezul nopții.

Vreau să mulțumesc, la finalul acestui an de vis, unor oameni care au însemnat mult pentru mine.
Domnului Alex Ștefănescu, pentru faptul că se apleacă, cu dragoste asupra literaturii pentru copii. Mulțumesc și pentru neprețuita cronică din România literară!
Mulțumesc actriței Daniela Nane, pentru lectura caldă și valoroasă din romanul ”Cu Andersen in Regatul Poveștilor”. Mulțumesc și actorului Vasile Toma.
Mulțumesc Monicăi Benedic și Carlei Lucaci, din Pluscuțeni, pentru cele cinci piese pe care me-au compus și interpretat pe versurile mele. Mulțumesc și Violeta Mihăeș, pentru colaborare!
Mulțumesc compozitorului Octavian Coteț, din Chișinău, pentru muzica pe care a compus-o pe versurile mele ”Omulețul de zăpadă”!
Mulțumesc artistului Alexandru Dicusar, din Chișinău, pentru melodia compusă pe versurile mele ”Coboară din Cetini Crăciunul cel Bun”, melodie interpretată de eleva Valeria Chiron, de la Școala Ion Creangă din Ialoveni.
Mulțumesc traducătorului Adrian G Săhlean, pentru valoaroasa traducere realizată după ”Fetița din Floare”.
Mulțumesc traducătoarei Angela Bratsou, de la Atena, pentru traducerea in limba greacă a aceluiași volum. Sunt convins că 2017 ne va aduce și publicarea acestei traduceri.
Mulțumesc colegilor din Filiala pentru copii a USR, cu care am pus in practică nenumărate proiecte.
Mulțumesc ilustratorilor Anca Smărăndache, Nicolae Tonița și Alina Astăluș, fără de care volumele mele nu ar fi apărut sau ar fi fost lipsite de culoare.
Mulțumesc preotului Gheorghe Popa, de la parohia Izvoru (Giurgiu) care mi-a dat posibilitatea de a recita poezii de sărbători în fața celor care i-au cunoscut pe bunicii mei și care o cunosc pe mama mea.
Mulțumesc scriitorilor și copiilor care publică în portalul Literatură Copii și celor care participă la Concursul Tinere Condeie. Mulțumesc și juriului care, voluntar, face posibil ca cele mai bune creații ale elevilor sa ajungă la faza națională și apoi să se numele printre laureați.
Mulțumesc, nu în cele din urmă: Cătălina Chendea (Ministerul Educației), Gigi Oprișan și Dana Ciobanu (Inspectoratul Școlar Giurgiu), Mihaela Helmis și Andreea Marin (RRA), Luiza Fulea (TVR), Radu Baltasiu (ICR), Bogdan Popescu (Ministerul Culturii), Cătălina Matei (Agerpres).
Mulțumesc celor care sunt alături de mine pentru ca portalul Literatura Copii să meargă mai departe: scriitorul Alexandru Plăcintă și poeta Mihaela Hură.
Mulțumesc domnului Daniel Cristea-Enache și doamnei Odilia Roșianu, pentru publicarea basmelor din primul meu volum in portalul Literatura de azi.
Mulțumesc celor care își fac timp și au plăcerea de a citi cărțile mele.
Mulțumesc soției mele, Cătălina, care este alături de mine și care, de curând, a devenit director editorial al Editurii Zorio.

Tuturor vă doresc să aveți un an frumos, cu căldură sufletească și cu multă iubire.
La mulți ani!

Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite