Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Mai intră copiii în librării? editorial de Petre Crăciun
Aud, văd, citesc despre îngrijorarea unora pentru că cei mici nu mai merg la librărie pentru a cumpăra cărți. Nu știu să se fi făcut studii dedicate acestei probleme. Cred că este vorba mai mult despre percepția librarilor, care are o doză destul de mare de adevăr la bază, dar este insuficinetă pentru a vedea fenomenul în toate fațetele sale. Ei constată efectele, dar nu pot influența cauzele.

Prin urmare, nu mai avem copii care merg în librării... Singuri sau cu părinții/profesorii/bunicii? Este important să precizăm, pentru că eu am avut mai multe lansări de carte pentru copii, unde au venit mai mulți elevi, însoțiți de părinți sau de profesori.

Siguri, copiii nu au venit aproape niciodată la librărie, mai ales în clasele primare. Părinții evită să îi lase singuri prin oraș pe cei mici, nici măcar pentru a merge la librărie. Situația era valabilă (nu chiar la aceleași dimensiuni) și pe vremea noastră. Astăzi, numărul librăriilor a scăzut destul de mult, distanța până acasă fiind enormă. Cine are curaj să își lase copilul nesupravegheat pentru a merge să caute o carte? Nimeni, evident! În aceste condiții, cei mici trebuie să fie conduși de părinți sau de alți adulți. Din nefericire, mulți părinți nu fac acest lucru, preferând să îi ducă la raioane de jucării, la cofetărie, la filme sau la Mall-uri. La rândul lor, învățătoarele sau profesorii nu fac nici ei acest pas, preferând să viziteze un muzeu, Grădina Zoologică sau să meargă la teatru. Nici măcar în celebra săptămână Școala Altfel nu am văzut grupuri de elevi să se năpustească asupra librăriilor.

Iată de ce, educația de a merge la într-o librărie (sau la o bibliotecă publică) este lăsată la voia întâmplării.

La rândul lor, nici librăriile (mari sau mici) nu au capacitatea de a iniția campanii de atragere a publicului școlar către ele. Pentru asta își trebuie bani, creativitate, pricepere... Am văzut extrem de rar câte o inițiativă destul de anemică de a încuraja un astfel de obicei.

În aceste condiții, părinții sunt cei care cumpără cărți celor mici, fie din librării, fie de pe platformele online. Ceea ce este destul de firesc. Sau mai sunt ocaziile, destul de rare, în care copiii pot procura cărți direct de la autori, cu prilejul unor întâlniri directe organizate în școli sau în alte locuri.

Dar părinții cumpără cele mai potrivite cărți pentru copiii lor? Cine îi educă pe cei mari în legătură cu literatura pentru copii de valoare? Critica literară? Nu este interesată de cărțile pentru copii, iar editurile au bani puțini pentru promovarea titlurilor sale. În aceste condiții rămân blogurile, site-urile de specialitate (cum este al nostru) și rețelele de socializare care au grupuri numeroase dedicate micilor cititori.

Bine că le mai avem și pe acestea pentru că librării am inceput să nu prea mai avem. Sunt multe orașe de provincie unde librăriile au dispărut sau au devenit papetării unde cărțile, câteva la număr, stau ascunse într-un colț de parcă s-ar fi făcut vinovate de ceva rău.

Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite