Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Pentru a organiza de 20 de ani un salon ca cel de la Chișinău, trebuie să iubești copiii, cărțile pentru copii și viitorul celor mici

Am participat, pentru prima dată, la Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Chișinău, organizat de Biblioteca Națională ”Ion Creangă” și secția națională IBBY (The International Board on Books for Young People). Am ajuns la Chișinău împreună cu colegii de la Uniunea Editorilor din România într-un an deosebit, deoarece ediția din acest an este a XX-a. Vă vine să credeți? De 20 de ani doamna Claudia Balaban, directorul bibliotecii amintite mai sus (care este și președintele secției IBBY Moldova), împreună cu colega sa - Eugenia Bejan - și cu întreg colectivul bilbiotecii organizează an de an un salon internațional la care vin între 7.000 și 10.000 de elevi. În România nu a existat și nu există un astfel de salon. Vom reveni asupra acestui lucru.
Timp de patru zile (14-17 aprilie) au avut loc numeroase lansări de cărți pentru copii ale celor mai cunoscuți autori pentru copii din Moldova, de la Arcadie Suceveanu (președintele Uniunii Scriitorilor), la Claudia Partole sau Titus Știrbu și mulți alții. Am avut și eu, prin grija organizatorilor, o lansare de carte pentru ”Fetița din Floare”. Și nu oricum, ci împreună cu presedintele Uniunii, Arcadie Suceveanu. Mulțumesc pentru acest lucru!
Trebuie să știți că toate aceste lansări au avut un numeros public format din elevi de la diferite școli din Chișinău sau din alte localități. Numeroși elevi au fost antrenați în susţinerea unor programe de recitări sau programe artistice, venind în ajutorul autorilor. Apoi, de mână cu părinții sau cu doamnele învățătoare, colindau târgul pentru a-și cumpăra cărțile pe care le doreau. Și vreau să vă spun că se cumpără carte la acest târg.
O surpriză pe care organizatorii o fac micilor vizitatori este chiar ”Cartea-surpriză”, tipărită într-un tiraj de 10.000 de exemplare și oferită gratuit elevilor la sosirea în salon. Cum se alege cartea? Este simplu: autorul care câștigă într-un am premiul Cartea anului (cel mai mare premiu acordat), are șansa de a propune și cartea-surpriză pentru anul viitor. În acest an, volumul oferit a fost ”Vrabia din geantă”, de Dumitru Crudu.
Am văzut o frumoasă solidaritate în jurul colectivului care organizează salonul, fără de care nici nu se poate. Sunt premii oferite de Primărie, de mai multe ministere (al Educației, al Culturii), de Uniunea Scriitorilor, de Uniunea Artiștilor Plastici (pentru ilustratori), de reviste literare, cum este ”Florile dalbe”, cea mai veche revistă pentru copii și adolescenți de peste Prut.
Este minunat că se poate organiza așa ceva la Chișinău. Este bine că Moldova este membră cu drepturi depline a IBBY și că își onorează cu cinste și cu hărnicie obligațiile de secție a organizației (inclusiv aceea de organizare a salonului). Este minunat că trec pe la salon, pentru a lua premii sau pur și simplu, mari personalități. I-am întâlnit aici pe marele scriitor Spiridon Vangheli sau pe academicianul Mihai Cimpoi.
Cel mai minunat, însă, este faptul că aici vin copii. Mulți, foarte mulți. Iar asta îmi amintește de eforturile pe care eu le fac, la Gaudeamus, de a invita elevi la lansările de cărți pentru copii. De fiecare dată, aflu de la profesori că există probleme legate de acele dosare interminabile care trebuie completate (la cererea inspectoratelor) pentru a scoate copiii din școală. Este atât de greu și de birocratic (mai ales după drama de la Colectiv, dar nici înainte nu era mult mai ușor), încât te întrebi dacă cineva nu-și propune cu adevărat ca acești copii să nu calce în viața lor prin librării sau saloane de carte.
Am plecat foarte încântat de la salon. Poate și pentru că mi s-a acordat Premiul Bibliotecii Naționale ”Ion Creangă” și secției naționale a IBBY pentru volumul ”Fetița din Floare”, dar îndeosebi pentru ocazia de a vedea că se poate. Și nu de ieri, de azi. Dar pentru asta trebuie mai multe lucruri: să iubești copiii, cărțile pentru copii și viitorul celor mici; să ai viziune, determinare, susținerea autorităților (numai doamna Claudia Balaban știe cât se luptă pentru asta!) și, nu în ultimul rând, stabilitate. Instrumentele și mecanismele vin după aceea, iar ele se pot perfecționa de la o ediție la alta.
Poate vom învăța și noi câte ceva din experiența și voința colegilor de peste Prut! Timp nu prea mai avem, pentru că acești copii cresc atât de iute...
Petre Crăciun

 

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite