Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Spiridon Vangheli a fost nominalizat la Premiul Memorial Astrid Lindgren 2016. Autoritățile române sunt total dezinteresate de sprijinirea scriitorilor români
Joi, 15 octombrie, la Târgul de la Frankfurt au fost anunțate nominalizările la Premiul Memorial Astrid Lindgren 2016, cel mai important premiu mondial în domeniul literaturii pentru copii. Anul acesta au fost nominalizați 215 candidați din 59 de țări (autori, ilustratori sau organizații cu contribuții in domeniul cărții pentru copii).
Printre nominalizați se numără și un cunoscut scriitor de literatură pentru copii în limba română, Spiridon Vangheli, din Republica Moldova, tradus în peste 40 de limbi.
Părintele personajului Guguță, care a împlinit 83 de ani, a fost distins, în 1974, cu Premiul Internațional Diploma de Onoare „Hans Cristian Andersen” pentru cartea „Ministrul bunelului”.
Din România nu a fost nominalizat niciun scriitor la acest premiu, înfințat în anul 2003 de către guvernul suedez în amintirea scriitoarei Astrid Lindgren (14 noiembrie 1907 – 28 ianuarie 2002), una dintre cele mai iubite scriitoare de literatură pentru copii din întreaga lume. Nici nu avem cunoștință ca autoritățile de la noi să facă vreo propunere.
Instituțiile culturale din România dau dovadă de un mare dezinteres față de literatura pentru copii contemporană, traducerile în limbi de circulație internațională susținute prin programul de specialitate al ICR fiind practic inexistente. Autorii români contemporani nu sunt cunoscuți, promovați, sprijiniți să fie traduși și să participe la târgurile de specialitate.
Laureatul Premiului Memorial Astrid Lindgren 2016 va fi anunţat la Stockholm şi Bologna.
Felicitări, Spiridon Vangheli, felicitări Moldova pentru respectul său față de scriitorii de literatură pentru copii!
Citeste aici lista nomonalizaților. (Foto: Gaudeamus 2013)
Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite