Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Cărți scrise de copii: ”Poveștile de pe corabia lui Patrick”, de Patrick Nicholas Șeitan. Prezentare de Petre Crăciun
Patrick Nicholas Șeitan este un copil care s-a născut cu harul scrisului. A început să aștearnă pe hârtie, cu ajutorul părinților, diferite povestioare cu mult înainte de a merge la școală. I-au plăcut atât de mult poveștile, încât a început să se gândească el însuși să dea naștere unor povești. După cum ne spune Claudia Muntean, Patrick a scris prima poveste la patru ani și nouă luni, cu prilejul unui atelier de scriere creativă. Micul magician al cuvântului a prins curaj și au urmat alte povestiri. Au venit și primele colaborări la site-uri pentru copii, cel mai important fiind Literatură Copii. A obținut premii literare, cum ar fi: locul I la Festivalul Internațional al Cărții pentru Copii, ”Bucuria lecturii”, 2013 sau locul II la Concursul Național ”Tărâmul poveștilor lui Hans Christian Andersen”, 2013.


În 2014 a venit vremea debutului editorial, care a fost cu adevărat spectaculos. Volumul lui Patrick, numit ”Poveștile de pe corabia lui Patrick”, ilustrat minunat de Dan Ungureanu, este o carte cu care s-ar putea mândri orice autor de literatură pentru copii adult. El cuprinde povestiri scurte, ușor de memorat de copiii de vârsta autorului: Iepurele și Moștenitorul din Țara Moliilor, Prințul cu Cap de Cioară și Inimă de Fier, Iepurele și Sulițele Fermecate, Vampirul și Globul Transparent, Omul și Copacul, Degețica și Regele Zânelor. Unele dintre aceste povestiri au putut fi citite și pe portalul nostru ( Vampirul și Globul Transparent și Degeţica şi Regele Zânelor). La noi pe site puteți citi și o povestire care nu a fost cuprinsă în acest volum: Navigatorul şi Regele – Furnic.


Cert este că micul Patrick are talent, scrie dezinvolt, are imaginație și nu are emoții în fața colii de hârtie. Ce însemană o coală albă pentru un copil care ar putea răsturan munții?


”A fost odată ca niciodată o scoică în care dormea un copilaș, făr să știe că se afla într-o pădure fără frunze. Într-o seară, un iepure îmbrăcat într-o armurăa rgintie a luat scoica și a hotărât să o ducă în Țara Moliilor”, își începe Patrick prima povestire. Fără explicații de prisos, fără să își bată capul cu amănunte inutile. Nu știi ce este cu Țara Moliilor? Este numai vina ta, pentru că te-ai făcut prea mare și nu mai ești la curent cu toate informațiile care sunt la îndemâna oricărui copil. Vă imaginați câte fraze (sau pagini) i-ar fi trebuit unui scriitor adult pentru a ajunge atât de departe cu firul narativ? Autorul nostru nu pierde vremea, merge direct la subiect și te lasă pe tine (dacă ești în stare) să te ții după el. Grea treabă!


Să facem acest exercițiu, ajutați și de desenele lui Dan Ungureanu, care ne ajută să înțelegem ce sunt ”creaturile din frunze care aveau mereu alte culori” sau cum arată ”bătrâna vrăjitoare care se plimba dintr-o carte în alta”.


Vă rog să citiți cartea lui Patrick și să vă bucurați de ea, ca de un cadou pe care acest copil talentat ni-l face, ajutat (nici nu se putea altfel) de părinții săi.

Petre Crăciun

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite