Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

”Lecturi basarabene pentru copii” la Biblioteca Națională a României, două ore cu adevărat magice
Luni, 26 noiembrie, la Biblioteca Națională a României, s-au desfășurat ”Lecturile basarabene pentru copii”, eveniment organizat de mine, în cadrul proiectului ”Lecturile Regatul Cuvintelor”.
Au venit, pentru prima dată, mai mulți scriitori din Republica Moldova pentru a le citi copiilor din operele lor valoroase. Arcadie Suceveanu (poet și președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova), Claudia Partole, Sergiu Afanasiu și Alexandru Plăcintă au fost întâmpinați de o mulțime de elevi, circa 200, de la diferite unități școlare. Nu le amintesc acum, pentru a nu omite vreuna dintre ele, dar le voi menționa nu peste mult timp.
Au fost multe bucurii, multe emoții, la ele contribuind prezența plină de căldură a poetei Ana Blandiana, care ne-a vorbit cu lacrimi în ochi despre învățătoarea sa basarabeancă, despre suferințele basarabenilor și dorința lor de a se salva prin credință și limbă, despre vizitele făcute la Chișinău. Doamna Blandiana ne-a mărturisit că este prima invitație pe care a primit-o în calitate de autor de literatură pentru copii, iar asta a bucurat-o foarte mult. Apoi ne-a citit mai multe poezii din volumul ”Întoarcerea lui Arpagic”.
Invitațiii din Republica Moldova ne-au vorbit cu toții despre bucuria unei astfel de întâlniri, despre punțile pe care le construim împreună prin cărțile  noastre, despre speranțele pe care le avem în legătură cu viitorul nostru comun. Apoi, copiii prezenți au putut asculta pe viu poeziile sau poevșile pe care oaspeții noștri dragi ni le-au pregătit pentru acestă întâlnire unică.
O valoare deosebită și o notă de mare autenticitate au dat-o cântecele și poveștile doamnei Doina Lavric Parghel, un profesor bucuvinean de limba română care s-a dedicat muzicii vechi românești, folclorului adevărat, cu care au rezonat extrem de bine atât cei mari, cât și cei mici.
Nu toți scriitorii basarabeni valoroși au putut fi prezenți. Eu am amintit, arătându-le cărțile, despre Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Titus Știbu, Ion Anton, Eugen Doga, Traian Vasilcău, Lidia Grosu, Elena Vizir, Ada Zaporojanu, Silvia Ursache, Emilia Plugaru și alții. Mi-aș fi dorit să-i pot aduce pe toți la București, pentru a-i cunoaște și asculta. O vom face în viitor, cu sau fără ajutorul statului. Până acum a fost… fără!
Spiridon Vangheli a fost mai norocos, pentru că numele său și al personajului căruia i-a dat viață, Guguță, s-a auzit de nenumărate ori, grație unui ambasador drag marelui scriitor și mie, deopotrivă. Adriana Ene, îmbrăcată într-o frumoasă ie, ni l-a adus la București pe Guguță, interpretând magistral un fragment din cărțile marelui scriitor. A fost un moment extrem de apreciat că public, îndeosebi de către copiii mai mici, cu care Adriana nu s-a sfiit să intre în dialog.
Au fost două ore cu adevărat magice. Am văzut copii care au ascultat nemișcați lecturile și povestirile, mărturiile celor prezenți. Cu toții și-au dat seama că asistă la un moment cu adevărat istoric. Într-un anumit fel, Basarabia a revenit acasă, fiind întâmpinată cu brațul plin de poeme, de muzică, de povești, de dragoste și la lacrimi curate de către doamnele Ana Blandiana, Doina Lavric Parghel, de Adriana Ene, de mine, de copii, de dascălii lor și de personalul bibliotecii.
Cei patru scriitori baarabeni sunt acum în drum spre casă. Un lucru știu sigur: dacă au venit, nu vor pleca niciodată de aici, pentru că vor rămâne in inimile celor care i-au ascultat, i-au văzut, le-au solicitat cărțile pentru autografe.
Spuneam aseară la emsiunea Adrianei Ene, unde am fost invitați cu toții: dacă nu avem o aurostradă adevărată, care să lege Bucureștiul de Chișinău, am început să construim o ”autostrada a literaturii pentru copii”. Una pe care o vom consolida și o vom lărgi în anii următori, cu participarea dumneavoastră, a celor care sunteți alături de noi.
Petre CrăciunDespre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite