Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Fetița din Floare: Îndrăgostitul (prima întâlnire inițiatică), de Petre Crăciun
Îndrăgostitul era un bărbat de circa 35 de ani, îmbrăcat elegant, dar cu haine demodate, parcă aduse din garderoba unui teatru de revistă din perioada interbelică. De ani de zile, în fiecare dimineață, venea la Sera nr. 5 a Grădinii Botanice, unde se afla un ghiveci în care creștea Aechmea Fasciata, planta care înflorește o singură dată în viață. Visa să îi dăruiască femeii pe care o iubea floarea imensă, cât o pălărie bărbătească. Personalul Gradinii Botanice se obișnuise cu Îndrăgostitul, care, invariabil, venea la ora deschiderii și pleca la 18.00, atunci când se închidea grădina. Toată ziua stătea nemișcat și privea planta. Îi urmărea nemișcarea și îi sorbea așteptarea. Seara pleca acasă cu spaima că floarea avea să înflorească noaptea și cineva venea să i-o fure, să îl lase fără raza speranței sale.
Îndrăgostitul îi privi cu ochi obosiți pe Rose, pe Micul Curcubeu și Iris. Deşi nu înţelegea de ce erau acolo cei trei, începu să vorbească, privind la planta care trona nemișcată în ghiveciul său.
– De patru ani vin aici în fiecare zi. Ceas de ceas, secundă de secundă trăiesc cu speranța că Aechmea Fasciata va înflori pentru mine. De fapt, pentru Sofia, logodnica mea, se rușină bărbatul. Știți, i-am promis în urmă cu patru ani că îi voi cere mâna, strângând la piept această floare. Iar de atunci aștept… aștept. Zi de zi, ceas de ceas… Dar toată această așteptare a dus la o prietenie pe care nu mi-aș fi imaginat-o niciodată.
– Despre ce prietenie vorbiți? întrebă Rose.
– Prietenia dintre mine și această plantă. Nici nu știți câte am aflat despre ea în acest timp… Să nu vă imaginați că o plantă este la fel în toate zilele. Uneori este veselă și atunci își ridică vioi tulpina către cer. Alteori este tristă, tristă ca noi, oamenii. Nu are chef de nimic. Se închide în ea și nu comunică. Degeaba îi vorbești și intri în vorbă cu ea. Până nu îi trece supărarea, nu ai nicio șansă.
Fetița din Floare era impresionată de cele auzite. I se părea că Îndrăgostitul este o ființă specială, cu nemărginită sensibilitate și cu capacitatea, extrem de rară, de a înțelege trăirile florilor.
– Acum în ce stare este? întrebă Iris, uitându-se spre floare.
– Acum este tulburată. Nu știu de ce, dar de când ați venit dumneavoastră a intrat într-o stare de efervescență. Parcă îi vibrează frunzele. Nu aveți cum să observați pentru că nu o cunoașteți. Oare ce se întâmplă cu ea, nu am mai văzut-o niciodată într-o asemenea stare? Aș spune că este, totuși, o stare de bucurie, dar una pe care nu o înțeleg.
Bărbatul scoase o lupă dintr-un buzunar al hainei și începu să studieze planta ca pe un obiect de laborator. Vreme de zece minute nu vorbi cu nimeni, continuând cercetarea. Abia după aceea vorbi:
– Este un freamăt de fericire, ca și cum ar fi văzut pe cineva cunoscut, chiar pe cineva drag. Surprizător, ați mai trecut pe aici?
– Niciodată, spuse Rose, dar poate vom mai trece. Planta dumneavoastră este cu adevărat specială și merită să petreceți atât de mult timp cu ea.
– Sper să îi pot face o bucurie logodnicei mele care m-a așteptat atâția ani…
– Logodnica dumneavoastră este o ființă deosebită, spuse Iris, dacă așteaptă de patru ani să veniți cu o floare atât de rară… O femeie obișnuită își pierdea de multă vreme răbdarea.
– Așa este! se bucură Îndrăgostitul. Este o femeie nobilă și are puterea să mă aștepte.
– Domnule, zise Micul Curcubeu, dacă vă iubește atât de mult, de ce nu îi cereți mâna și fără floarea aceasta? Gândiți-vă că poate înflorește într-o noapte când dumneavoastră nu sunteți aici.
Bărbatul închise ochii pentru a alunga un gând rău.
– Este coșmarul vieții mele. De multe ori visez noaptea că înflorește fără mine și că vine cineva, de cele mai multe ori un bărbat îmbrăcat în pelerină roșie, și o culege. Mă trezesc în miezul nopții și îmi vine să merg atunci la Grădina Botanică…
– Vedeți? insistă Micul Curcubeu, tocmai pentru a evita o astfel de situație, nu ați putea să mergeți fără floare la Sofia și să-i cereți mâna? Cred că ar înțelege după atâția ani că ați făcut tot posibilul…
– Ce simplu ar fi, râse Îndrăgostitul. Se vede că ești încă un copil. Nu înțelegi ce înseamnă onoarea, cuvântul dat. Eu am jurat că așa voi face și nu-mi pot lua promisiunea înapoi.
După câteva minute de tăcere, bărbatul spuse, privind-o pe Rose:
– Cred că planta mea are o trăire specială îndeosebi în ceea ce te privește. Parcă vii din aceeași lume cu ea.
Rose îl privi cu ochii vii pe Îndrăgostit. Hotărât lucru, era un om care ajunsese să cunoască limbajul florilor.
– Poate venim, spuse fetița. Sau poate eu vin din lumea ei. Apoi fetița se apropie de plantă și duse urechea către frunzele acesteia. Auziți ceva?
Îndrăgostitul își lipi și el urechea de planta pe care o privea de patru ani.
– Nu-mi vine să cred, parcă aud o muzică interioară… Mi-am pierdut mințile?
– Nicidecum, și eu aud același lucru.
– Planta mea, prietena mea, cântă! 
– Este fericită, spuse Rose. Și oamenii cântă când sunt fericiți.
– Planta mea cântă. Este o melodie necunoscută, nepământeană, dar foarte frumoasă. Parcă este un cântec de iubire.
– Este un cântec de iubire, spuse fetița.
– Plantele iubesc, zise Îndrăgostitul. Să nu uitați asta niciodată!
Iris, care văzuse atâtea în îndelungata sa viață, era impresionată de dialogul dintre Rose și bărbat. De fapt, dintre Rose, Îndrăgostitul și Aechmea Fasciata, planta pe care un bărbat o veghea de patru ani pentru a înflori. Oare câte femei se puteau lăuda cu așa ceva?
– Așteptarea dumneavoastră nu va mai dura mult, spuse fetița. În această după-amiază veți putea duce Sofiei floarea mult-așteptată.
Bărbatul o privi cu surprindere pe fetiță.
– Ești sigură? Se va întâmpla astăzi? Chiar astăzi?
– Nu am nicio îndoială.
– Pot avea o curiozitate?
– Fără probleme, spuse fetița.
– De unde știe o fetiță ca tine că planta mea va înflori astăzi? Nu mâine, nu poimâine. Fix astăzi după-amiază, după patru ani.
– Dumneavoastră nu aveți de unde ști că o plantă cântă atunci când trebuie să înflorească. Este cântecul care anunță bucuria și împlinirea ei.
Îndrăgostitul era stupefiat de cele auzite. Iar el credea că știa totul despre planta aceea. Trebuia să vină o fetiță din cer pentru a afla că o plantă cântă când este fericită și este fericită atunci când înflorește.
– De unde vii? întrebă bărbatul. Nu ai figură de pământeană. Și nici tu nu ai, spuse el, privind spre Micul Curcubeu. Cine sunteți voi și de ce ați venit?
– Pentru a-ți aduce vestea cea bună, spuse Iris.
– Și pentru a ne bucura de prietenia dumneavoastră cu  Aechmea Fasciata.
Îndrăgostitul era tulburat de toate cele care i se întâmplaseră. Apoi, fața i se îmbujoră și obrajii lui căpătară culoarea emoției și a fericirii. Ca la un semn, ochii i se aprinseră de o lumină lăuntrică, puternică, din ce în ce mai puternică. Era ca o făclie aprinsă, degajând lumină și căldură.
Nu mai avea ochi pentru nimeni. Se apropie de plantă, aproape topind-o de căldura așteptării. Era pregătit pentru Marea Venire. Își deschise brațele și, odată cu ele, inima, pentru a primi floarea ce urma să vină.
Iris îi luă de mână pe cei doi copii și se îndreptă spre stolul de păsări colorate care îi așteptau în apropierea Serei nr. 5 a Grădinii Botanice.
– Să mergem în grădina soților Thomas, spuse Iris. Aici Îndrăgostitul va trăi, în curând, cele mai fericite clipe din viața sa.

Din volumul ”Fetița din Floare”, ed. Zorio, ilustrații de Anca Smărăndache


Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite