Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Copiii întreabă, scriitorul Dan Lungu răspunde
1) Domnule Dan Lungu, când v-ați dat seama că vreți să deveniți scriitor?
Am scris de mic, dar nu am îndrăznit de la început să mă visez scriitor. Mi se părea mult prea mult să mă gândesc la asta, dar cred în sinea mea mi-o doream. Îmi plăcea foarte mult să citesc și să scriu. Chiar și compunerile școlare le făceam cu plăcere, uneori  cu pasiune. Eram deja la liceu când am îndrăznit să mă gândes serios că aș putea deveni scriitor, unul profesionist, ale cărui cărți să stea în vitrina librăriilor și în mâinile cititorilor. Când nu te mai citesc doar prietenii și cunoscuții, înseamnă că ai devenit un scriitor cunoscut.

2) Vă aduceți aminte care a fost primul text pe care l-ați scris?
Primul text scris de mine este „Iarna pe uliță” de George Coșbuc. Voiam să învăț literele înainte de a merge la școală și am luat manualul surorii mele, din care am desenat, semn cu semn, poezia lui Coșbuc. După ce am învățat alfabetul, am scris mici poezioare, din care nu-mi mai amintesc niciuna.

3) Ce fel de cărți îl ajută pe un copil să ajungă scriitor?
Fiecare vârstă are cărțile ei. Nu există o rețetă universal valabilă pentru toți oamenii, la toate vârstele, din toate colțurile lumii, oricând în istorie. E important să citești ce-ți place, dar în același timp să fii atent la recomadări și deschis către autori și stiluri noi. Cred că în orice cititor pasionat stă un posibil scriitor.

4) Știm că, pentru a deveni scriitor, trebuie să citești mult. Ajung 100 de cărți sau trebuie mai multe?
Ca să devii scriitor, cel mai bine este să nu știi numărul cărților citite.

5) Există școli care te învață să fii scriitor?
Există așa-numitele cursuri de scriere creativă, de creative writing. Te învață multe lucruri de tehnică a scrisului și de dezvoltare a creativității. Nu te fac scriitor, dar te ajută să descoperi dacă ai talent. Și mai fac ceva: te fac un bun cititor !

6) Care sunt persoanele care te pot ajuta?
Orice persoană pasionată de cărți, de literatură sau, la modul general, de cultură te poate ajuta într-un fel sau altul. Trăind în cercul iubitorilor de literatură înveți foarte multe lucruri fără să-ți dai seama.

7) Cum treci peste primul insucces?
Luând-o de la capăt.

8 De unde știm că subiectele abordate de noi stârnesc și interesul altora?
Orice subiect e interesant și pentru alții dacă scrii bine. Cu tensiune, cu meșteșug. Este foarte important să nu plictisești.

9) Scrisul este o meserie din care se poate trăi sau numai o pasiune?
În cele mai multe cazuri, nu se poate trăi din scris. Există și excepții. Meseria nu stă în sumele pe care le câștigi de pe urma cărților, ci în cât de bine le scrii. Între succesul comercial și valoarea literară a unei cărți e mai degrabă o relație capricioasă, nu una clară și stabilă.

Redacția ”Regatul Cuvintelor”

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite