Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

La 1 aprilie 1881, la Rășinari, s-a născut Octavian Goga




Octavian Goga (n. 1 aprilie 1881, Rășinari — d. 7 mai 1938, Ciucea) a fost un poet român ardelean, politician, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și Membru al Academiei Române din anul 1920.
Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 în satul Rășinari, fiul preotului ortodox Iosif Goga și al Aureliei, învățătoare. Între anii 1886-1890, a urmat școala primară din satul natal, avându-l învățător pe Moise Frățilă, intelectual patriot, personajul posibil din poezia Dascălul, așa cum sora sa, Victoria, stinsă din viață de timpuriu, a fost personajul din Dăscălița. În 1890 poetul s-a înscris la liceul de stat din Sibiu (astăzi Liceul Gheorghe Lazăr), ale cărui cursuri le-a urmat până în 1899, când s-a transferat la liceul românesc din Brașov. La absolvirea liceului, în 1900, s-a înscris la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta, continuându-și apoi studiile la Berlin și încheindu-le în 1904.
A debutat la aproape 17 ani cu o poezie, semnată „Tavi”, în ziarul Tribuna din Sibiu. A publicat apoi poezii în revista Familia, din Oradea (unde a debutat Mihai Eminescu) și în ziarele Tribuna și Luceafărul.
În 1905, a apărut la Budapesta volumul Poezii. După acest debut editorial, devenit un adevărat eveniment literar, poetul a intrat tot mai mult în conștiința opiniei publice. Criticul literar Ion Dodu Bălan aprecia că volumul lui Goga „înseamnă începutul unei noi epoci pentru sufletul nostru românesc”, pentru că „nimeni n-a întrecut la noi vigoarea, puritatea și muzica limbii, bogăția colorilor, originalitatea ideilor, seninătatea concepțiilor, candoarea expresiilor și fondul sănătos național, ce se concentrează în aceste poezii”.
Până la declanşarea Primului Război Mondial, Goga s-a impus ca ziarist strălucit prin articolele publicate în revista Ţara noastră, în ziarele Epoca și Adevărul, în revistele Flacăra şi România, proza sa jurnalistică fiind comparabilă, stilistic şi tematic, cu cea eminesciană.
În 1920, Goga a fost ales membru al Academiei Române, discursul de recepție fiind intitulat „Coșbuc”. În 1924, poetul a primit Premiul Național de poezie și Premiul „Mihail Sadoveanu” pentru proză.
VOLUME:
Poezii (1905)
Ne cheamă pământul (1909)
Din umbra zidurilor (1913)
Cântece fără țară (1916)
Din larg (postum – 19339)


POEZII:
Rugăciune
Plugarii
Noi
Oltul
Apostolul
Dacălul
Dăscălița
Lăutarul
Mama
Doina
Moș Crăciun
De demult
Fără țară.

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite