Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

La 28 noiembrie 1968 a decedat scriitoarea britanică pentru copii Enid Blyton (VIDEO)Enid Blyton (n. 11 august 1897 - d. 28 noiembrie 1968) a fost o importantă scriitoare engleză de literatură pentru copii, cărțile ei fiind traduse în peste 90 de limbi și vândute în peste 600 de milioane de exemplare.
A scris câteva serii de cărți, printre care cele mai importante sunt:
• „Faimoșii cinci” - cu personajele copii Julian, Dick, Anne și George și câinele Timmy; seria are 21 de cărți, printre care: „Cinci pe o insulă cu comori”, „Cinci fug împreună”, „Cinci dau de o problemă”
• „Cinci căutători de comori și un cîine” - cu copiii Fatty, Lary, Daisy, Pip, Bets și câinele Buster și cu 15 cărți, printre care: „Misterul unei pisici dispărute”, „Misterul camerei secrete”, „Misterul casei ascunse”, „Misterul hoțului invizibil”, „Misterul omului dispărut”, „Misterul mesajului straniu”
• „Cei șapte secreți” - cu șapte copii: Peter, Janet, Jack, Barbara, George, Pam și Colin și 15 cărți
Cel mai cunoscut personaj creat de Enid Blyton este Noddy, protagonistul seriei „Make Way for Noddy” (1949-1963), tradusă în limba română ca „Iată-l pe Noddy“. Serialul de desen animat realizat după această serie este unul dintre cele mai longevive, fiind difuzat în Marea Britanie încă din 1955, și continuând cu succes și în prezent.
Ca urmare a succesului comercial al romanele sale timpurii, cum ar fi „Aventurile președintelui Dorind” (1937) și „Enchanted Wood” (1939), Blyton a continuat să construiască un imperiu literar, producând uneori cincizeci de cărți pe an, în plus față de contribuțiile sale din reviste și ziare.
Blyton a simțit că are responsabilitatea de a oferi cititorilor săi un cadru moral puternic, așa că i-a încurajat să susțină cauze nobile. Prin cluburile pe care le-a înființat sau sprijinit, a strâns fonduri pentru animale și pentru acte de caritate în favoarea copiilor.
Povestea vieții scriitoarei a fost ecranizată într-un film BBC, intitulat Enid, cu Helena Bonham Carter în rolul principal, în 2009. Au existat, de asemenea, mai multe adaptări ale cărților sale pentru scenă, marele ecran și televiziune.
Mihaela Hură

Un documentar despre scriitoare, din anul 1946

 

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite