Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/literatu/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/literatu/lib/db/db.lib.php on line 256
Literatura copii

Petre Ispirescu, autorul căruia îi datorăm legendele și basmele românilor
Petre Ispirescu (n. ianuarie 1830București — d. 21 noiembrie, sau 27 noiembrie după alte surse, 1887), a fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român.


Este cunoscut mai ales datorită activitații sale de culegător de basme populare românești, pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.


Petre Ispirescu s-a născut în ianuarie 1830, la București, în mahalaua Pescăria Veche, în familia frizerului Gheorghe Ispirescu. Mama, Elena, era, se pare, o povestitoare neîntrecută. De la părinți sau de la calfele și clienții tatălui său, Ispirescu a putut asculta, în copilărie, numeroase creații populare, mai ales basme.


Tânărul Petre nu a urmat cursurile unor școli, el a fost educat de mai mulți dascăli de pe lângă unele biserici, după care și-a format singur cultura, citind cărți de la tipografiile la care a lucrat.


La paisprezece ani, Ispirescu a intrat ucenic la tipografia condusă de Zaharia Carcalechi, sperând că acolo unde se tipăresc cărțile se poate studia, iar în 1848 a devenit tipograf calificat.


După ce tatăl său a murit, Petre a învațat să cânte la chitară pentru a-i ține de urât mamei. Tot atunci, el a început să scrie câteva versuri.


Activitatea sa de tipograf  l-a pus în contact cu scriitori și oameni importanți ai timpului său: Ion Ionescu de la BradNicolae FilimonIon GhicaDimitrie Bolintineanu etc.


În 1862, Ispirescu a publicat primele basme culese de el, în Țăranul român, la îndemnul lui Nicolae Filimon. Este vorba de basmele Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moartePrâslea cel voinic și merele de aurBalaurul cel cu șapte capeteFata de împărat și pescarul și Fiul vânătorului. Ele au fost reunite apoi, împreună cu altele, în prima sa culegere de basme, astăzi devenită o raritate bibliografică.


În 1872, și-a reluat activitatea de publicare a basmelor, cu colecția Legende sau basmele românilor. Ghicitori și proverburi, cu o prefață de B. P. Hasdeu. Este încurajat, apreciat pentru calitățile scrisului său și pentru cunoașterea profundă și inestimabilă a creației populare. Un an mai târziu, a apărut și Snoave sau povești populare, iar în 1876, Ispravele și viața lui Mihai Viteazul.


În 1879, editura sa a imprimat o colecție de basme culte ce reprezentau prelucrări în limbaj autohton ale unor mituri ale folclorului universal și ale unor fragmente din mitologia greacă, reunite în volumul Din poveștile unchiului sfătos, basme păgânești.


În 1882, la îndemnul lui Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu reunește toate basmele și legendele într-o culegere completă: Legendele sau basmele românilor. Alecsandri îi elogiază culegerea:   „(…) recunoștința noastră îți este dar câștigată pentru totdeauna. Prețiosul dumitale volum trebie să se afle în fiecare casă”.


Ulterior, la Sibiu a fost publicată colecția Jocuri și jucării de copii, ce valorifică folclorul copiilor.


Petre Ispirescu a murit la 21 noiembrie 1887 (sau 27 noiembrie 1887, conform altor surse), după o congestie cerebrală suferită la masa de lucru.


 


Volume publicate:


Legendele si basmele românilor. Ghicitori și Proverburi (1872)


Snoave și Povești populare (1874)


Isprăvile și viața lui Mihai Viteazu (1876)


Poveștele unchiașului sfătos (1879)


Pilde și ghicitori (1880)


Legendele sau basmele românilor (1882)


Basme, snoave și glume (1883)


Jucării și jocuri de copil (1885)


Povești morale. Despre pomul Crăciunului (1886)


 


Basme:


Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte


Aleodor Împărat


Ileana Simziana


Broasca țestoasă cea fermecată


Înșir-te mărgărite


Prâslea cel voinic și merele de aur


Voinicul cel cu cartea în mână născut


Zâna zânelor


Zâna munților


Greuceanu


Cele douăsprezece fete de împărat și palatul cel fermecat


Ciobănașul cel isteț sau țurloaiele blendei


Porcul cel fermecat


Copii văduvului și iepurele, vulpea, lupul și ursul


Cei trei frați împărați


Coman vânătorul


Cotoșman Năzdrăvanu


Pasărea măiastră


Țugulea, fiul unchiașului și al mătușei


Fata moșului cea cuminte


Cele trei rodii aurite.


 

Despre noi

Portofoliu

Redactie

Companie

Campanii

Contact

Noutati editoriale

Scriitori

Literatura populara

Revista Regatul Cuvintelor

Eveniment

Micul scriitor

Proza

Editura Zorio

Editorial

Video - Audio

Poezii

Personalitati literare

Carti online

Educatie

Cartea care imi place

Teatru radiofonic

Limba romana

Este parerea mea

Literatura clasica - proza

Literatura clasica - poezie

Formular de contact

Trimite